open-navfaktor-logo
search
Program
Skup alumnista Start-up akademije s područja Zapadnog Balkana ujedinio start-upove
Ovo je izuzetan rezultat za ovo područje, gdje preduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme
10.12.2019. u 18:33
get url
text

Da li samo velike kompanije stvaraju radna mjesta? Ne, nužno. Start-upovi također mogu da kreiraju radna mjesta, pokazalo je na svom primjeru 30 ovakvih kompanija, koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regionu Zapadnog Balkana.

Ovo je izuzetan rezultat za ovo područje, gdje preduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme, najvećim dijelom usljed nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog preduzetnog kapitala. To sumu od 1,8 miliona eura investicija koju su ovi start-upovi sakupili, ili su u procesu sakupljanja, čini još vrijednijom pažnje.

Pokretači 30 uspješnih start-upova s područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije. Program se sastoji od obuka iz oblasti koje su najvažnije za razvoj start-upova (prikupljanje sredstava, prezentovanje proizvoda, strategije prodaja i razvoja) i od Demo dana kada su preduzetnici bili u prilici da pred žirijem predstave svoje projekte i umreže se tokom "Sarajevo Unlimited" i "Podim" konferencija.

Start-up akademija održana je u organizaciji Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu - Vanjska trgovina, projekta kojeg sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a kojeg finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

U septembru 2019. godine u Beču je održana manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve učesnike programa i omogućila im da podijele iskustva, priče o uspjesima i neuspjesima, te da ojačaju podršku unutar zajednice (peer-to-peer) na regionalnoj start-up sceni. Dio programa bilo je i prisustvo na događaju "1 Million Start-ups Conference", gdje su mnogi učesnici imali priliku da zauzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podijele priče o svojim preduzećima.

Mateja Živadinović, pokretač start-upa Volonter, platforme koja na efikasan način organizuje volontere, ovako je opisao svoje iskustvo:

- Ovaj program nam je omogućio da učvrstimo veze u regionu, da pronađemo zajedničke preduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primjerima dobre prakse, kako na području zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim preduzetničkim znanjima i vještinama i podršku zajednice preduzetnika.

Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća eksperttica Startap akademije Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najutjecajnijom damom austrijske start-up scene:

- Napredak koji su start-upovi napravili nakon održane akademije je nevjerovatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu "pitching-a" i ostvarivanja kontakata s investitorima, već su također oformili grupu preduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirisati i narednu generaciju preduzetnika.

GIZ će i u budućnosti kroz Otvoreni regionalni fond - Vanjska trgovina nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje preduzetnika i start-upova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.