open-navfaktor-logo
search
Redovno zasjedanje
Skupština Brčkog za masovno testiranje i preispitivanje trajanja karantene
Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH održali su u srijedu redovno zasjedanje na kojem su po ubrzanom postupku usvojili Izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine, čime su stvoreni uslovi za održavanje online sjednica, kada to posebne okolnosti zahtijevaju.
29.04.2020. u 18:46
get url
text

Razmatrana je Informacija o aktivnostima kriznog štaba u vezi s prevencijom zarazne bolesti koronavirusa, a zastupnici su najviše insistirali na potrebi masovnog testiranja građana i preispitivanju naredbi o dužini trajanja karantene i samoizolacije.

Rukovodioc Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da masovno testiranje ne ovisi samo od broja testova nego i od kapaciteta laboratorije u UKC Tuzla, gdje se rade analize uzoraka iz Brčko distrikta.

- U postupku je nabava uređaja za testiranje nakon čega ćemo biti u povoljnijoj situaciji nego sada i krenuti u masovno testiranje. Imali smo i sugestije da krizni štab u konsultacijama sa strukom razmotri razdoblje karantene i samoizolacije od ukupno 28 dana koji je u entitetima 14 dana - rekao je Pezerović.

Uz saglasnost na Odluku o rasporedu viška prihoda nad rashodima JZU "Zdravstveni centar Brčko", Skupština je podržala i prijedlog Upravnog odbora te ustanove da se nagrade svi radnici koji su direktno angažirani u borbi protiv virusa covid-19.

- Predložili smo prijedlog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove, s tim da smo zaključili da oni nađu metodu i način na koji će predložiti sve one zaposlene koji su dodatno angažirani i izloženi su opasnosti. Zdravstveni radnici zaslužuju dodatni stimulans, a u kojem obliku će to biti, predložit će Upravni odbor - rekao je dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.