Viši za 23 miliona

Skupština HNK usvojila drugi rebalans budžeta za 2018. godinu

Objavljeno: 28.12.2018. u 13:16 Autor: A: B. Š.

Tomislav Martinović, jedan od predsjedavajućih Skupštine, smatra da je budžet za narednu godinu planiran vrlo realistično

Skupština HNK

Skupština HNK danas je razmatrala te usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu, u iznosu od 255 miliona KM. Nakon usvajanja, sjednica je prekinuta te će biti nastavljena u ponedjeljak kada će se razmatrati Prijedlog budžeta za 2019. godinu, u iznosu 222,7 miliona KM, Prijedlog izmjena i dopuna finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja te finansijski planovi van budžetskih fondova za 2019. godinu.

Adnan Faladžić, ministar finansija u Vladi HNK podsjetio je da je Budžet za 2018. godinu usvojen u zakonskom roku u finansijkom okvirnom iznosu 210 miliona KM.

-Prije dva mjeseca smo usvojili prvi rebalans, kojim smo povećali za 22 miliona budžet u odnosu na plan. Mi sada imamo po ovim novim izmjenama i dopunama finasijski okvir od 255 miliona, znači 23 miliona više od prethodnog - kazao je Faladžić.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg istaknuo je da se nada da će u ponedjeljak usvojiti Prijedlog budžeta za 2019. godinu te Prijedlog finansijskih planova van budžetskih fondova za 2019. i na taj način osigurati nesmetano finansiranje svih kantonalnih institucija. Govoreći o prvom rebalansu ove godine, koji je bio vezan za kupovinu hotela "Ero", te izvršne sudske presude, pohvalio se da je danas potpisao nalog za plaćanje 10,5 miliona maraka federalnom Zavodu PIO/MIO i "na taj način smo završili priču o hotelu Ero".

Prvi put u ove četiri godine, ističe, ulazi se u budžetski deficit, koji je knjigovodstveni, gdje su zaknjižene izvršne sudske presude od ranije, u iznosu od 23 miliona. Podsjetio je da su zatekli 136 miliona, od toga je 36 miliona izvršnih sudskih presuda, kroz glavnicu zatezne kamate i sudske troškove. Od tih 36 miliona do sada su riješili oko 13 miliona i revizija je insistirala na izvještaju ove godine da ih zaknjiže, tako da je zaknjižavanje tih sudskih presuda od ranije dovelo do knjigovodstvenog deficita od 22 miliona maraka.

-Taj knjigovodstveni deficit neće ugroziti funkcioniranje kantonalnih institucija u narednim godinama. On će se pretvoriti u dugoročnu obavezu, samo smo ga formalno zaknjižili. I ove godine smo osigurali višak sredstava koji će biti usmjeren jedinicama lokalne samouprave, a 2,2 miliona za izvršne sudske presude - kazao je Herceg.

Tomislav Martinović, jedan od predsjedavajućih Skupštine, smatra da je budžet za narednu godinu planiran vrlo realistično te da će moći izdržati nove kolektivne ugovore s ljekarima, radnicima u zdravstvu, policajcima, prosvjetnim radnicima.

Drugi predsjedavajući Šerif Špago (SDA), istakao je da još nisu usaglašene izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja s obzirom na to da je prikazan suficit u Zavodu za nekih 10 miliona KM, te da Vlada HNK treba da usuglasi stavove sa upravnim odborom ZZO vezano za taj rebalans.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije