Vanredna sjednica

Skupština Kosova usvojila nacrt Rezolucije o dijalogu sa Srbijom

Objavljeno: 15.12.2018. u 21:40

Rezolucija jasno definiše da su Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni karakter Kosova neprikosnoveni i neotuđivi

Zastupnici Skupštine Kosova izglasali su večeras na vanrednoj sjednici nacrt Rezolucije o dijalogu sa Srbijom, koju su sastavile opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) i jedna od partija vladajuće koalicije Socijaldemokratska inicijativa (Nisma).

Za Rezoluciju je glasalo 59 zastupnika, od 61 koliko ih je bilo u sali. Vanrednu sjednicu su bojkotovale opozicione partije Demokratski savez Kosova (LDK) i Pokret Samoopredjeljenje. Socijaldemokratska partija ima 12 zastupnika i njihova grupa je nastala izlaskom tih zastupnika iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Rezolucijom se ističe da će "za građane Republike Kosovo i njihove političke predstavnike proces dijaloga sa Srbijom biti prihvatljiv ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti strana uključenih u proces, učlanjenjem Republike Kosovo u Organizaciju Ujedinjenih nacija, verifikovanom posvećenošću ubrzanju integracionih procesa Republike Kosovo u EU i NATO". 

Rezolucija jasno definiše da su Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni karakter Kosova neprikosnoveni i neotuđivi. 

Usvajanjem ove Rezolucije izabrana je i Pregovaračka ekipa Kosova koju će predvoditi lider SDP-a Shpend Ahmeti i lider Nisme i zamenik kosovskog premijera Fatmir Limaj. U delegaciji će biti ukupno 12 članova, sedam iz vladajućih partija, četiri iz opozicije i jedan iz civilnog društva. 

Pored Ahmetija i Limaja u ekipi su još i Enver Hoxhaj iz Demokratske partije Koosva (PDK), Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Behgjet Pacolli iz Alijanse novo Kosovo (AKR), Mahir Jagxhillar lider Turske demokratske partije Kosova u ime zastupničke grupe nesrpskih manjina “6+”, Dardan Gashi zamjenik premijera, jedan predstavnik civilnog društva, dok će dva mjesta namijenjena LDK-u i Samoopredjeljenju popuniti zastupnici Visar Ymeri i Dukagjin Gorani iz SDP-a. Jedno mjesto rezervisano je i za bošnjačku zajednicu. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije