open-navfaktor-logo
search
Ide u javnu raspravu
Skupština KS prihvatila Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenici
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici potvrdila Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, a javna rasprava će trajati 60 dana.
05.05.2021. u 16:53
get url
text
get url
text

Zakonom se uređuju mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Srebrenice, podrška održivom povratku, a odnose se na sve osobe prijavljene na području Općine Srebrenica, podršku žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, članovima njihovih porodica.

Bez obzira ko će biti vlast u KS, predlagač nacrta Igor Stojanović je zatražio da javna rasprava traje 60 dana, ali i da se formira radna grupa koju će činiti članovi svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnika povratnika iz Srebrenice.

To će rezultirati, zaključio je Stojanović, kvalitetnim zakonom kojim bi se riješili problemi povratnika u Srebrenici, i to je način da Sarajevo pokaže da može zaustaviti svaku dalju moguću politizaciju i zloupotrebu povratnika u Srebrenici.

Nacrt, između ostalog, predviđa formiranje ureda za podršku u Srebrenici, pravo na besplatno školstvo, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje, besplatan smještaj u studentskom domu, pravo na besplatnu pravnu pomoć i, pravo na besplatno zdravstvo, stimulaciju privrede te smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

Vlada KS će tim zakonom izdvojiti i posebna sredstva za dokumentovanje i istraživanje genocida i posljedica, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Roditelji ili staratelji prijavljeni u Srebrenici koji imaju troje ili više maloljetne djece imaju pravo na mjesečnu naknadu po djetetu u visini od 15 posto od prosječne neto plaće na području Federacije BiH. ​​​​​​​Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u visini od dvije prosječne plaće na području FBiH.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković je izrazio zadovoljstvo inicijativom da se uredi takav jedan zakon i da se prvi put sistemski pristupa povratku.

U obraćanju zastupnicima Skupštine KS ukazao je na važnost usvajanja takvog jednog zakona kojim bi se u konačnici sankcionirala diskriminacija kojoj, kako je rekao, svakodnevno svjedoče i koju godinama žive Bošnjaci u Srebrenici.

Podsjetio je da je Srebrenica prije rata imala 37.000 stanovnika, ali posljedicom genocida, a ne nekom prirodnom migracijom, "doživjeli smo demografski kolaps".

- Pored biološkog gubitka ljudi na području Općine Srebrenica, ubijano je društvo onih koji su nosili društvene procese: direktori kompanija, menadžeri, profesori, nastavnici, ljekari..., šteta je nanesena i u tom infrastrukturnom dijelu života - naglasio je Duraković.

Sa zahtjevom za obnovu kuća čeka oko 4.000 Bošnjaka Srebrenice, onih koji su protjerani.

Klub SDP-a BiH u Skupštini KS predložio je, a zastupnici prihvatili, da u toku javne rasprave zakona Kolegij Skupštine KS formira radnu grupu koju će činiti predstavnici svih političkih partija u SKS, predstavnici Vlade KS, te predstavnici povratnika u Srebrenicu u cilju boljeg prijedloga tog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.