open-navfaktor-logo
search
Istraga u Brčkom
Skupštinski zastupnik osumnjičen da je udruženjima dodjeljivao grantove, uz uvjet da pola daju njemu
Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Ćazimu Dačaju, zastupniku u Skupštini Distrikta, osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelama grantova udruženjima građana tokom posljednjih pet godina.
23.07.2020. u 09:21
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog korupcije uhapšen zastupnik u Skupštini Brčko distrikta

Pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca određen je zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

Kako se navodi u saopćenju, Tužilaštvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 160.000 KM.

Pošto je 20. jula uhapšen, te sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac iz Odsjeka za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju ga je ispitao i predložio Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor.

- Pritvor je predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni pobjeći s obzirom na to da posjeduje državljanstvo i druge države i da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak. Postupajući po ovom prijedlogu Sud je juče donio rješenje kojim se Dačaju, usljed opasnosti da će ometati postupak, određuje pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Nakon određivanja pritvora Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje osumnjičenog za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta).

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje tri godine, dok gornja granica ove kazne iznosi dvadeset godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.