Riječ je o seriji videa u kojima otkriva 100 osnovnih trikova koje svako treba znati kada uđe u kuhinju i odluči nešto pripremiti.
Iako je tjestenina veoma popularna svuda u svijetu, većina je priprema tako da u određenom periodu uzme komadić kako bi provjerili je li kuhana. No, slavni chef ima drugu metodu.
- Tjestenina je jeftino jelo koje uvijek morate imati u kuhinji, no lako ju je skuhati nedovoljno ili prekuhati. Evo kako je skuhati kako treba – kazao je na početku Ramsay.
Najprije je sipao vodu u veliki lonac kako bi "osigurao da tjestenina ima dovoljno mjesta da se ravnomjerno skuha" prije nego što je u vodu ubacio prstohvat soli i dolio dosta ulja kako se tjestenina ne bi slijepila.
Dodao je da moramo sačekati da voda prokuha jer ona miješa tjesteninu u vodi.
Ako kuhate dužu tjesteninu, poput špageta, Ramsey savjetuje da jedan kraj stavite u lonac, sačekate da omekša, pa potopite i drugi kraj kako bi se skuhao.
Uključite timer i namjestite ga na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kad ono prođe provjerite jednim komadićem je li kuhano i to pod prstima.
- Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti al dente, dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo - pojasnio je kuhar.
Dodao je da tjesteninu tad trebate ocijediti, posoliti, pobiberiti i dodati kašiku maslinovog ulja te sve promiješati.
- Eto ga, savršena pasta al dente. Kuhana perfektno - kazao je Ramsay.