open-navfaktor-logo
search
Nezakonita prodaja imanja
Slavni par opet na sudu: Brad Pitt tužio bivšu suprugu Angelinu Jolie
Brad Pitt tuži bivšu suprugu Angelinu Jolie, optužujući je da je nezakonito prodala svoj dio njihovog francuskog imanja Château Miraval.
18.02.2022. u 13:35
get url
text

Kako prenosi Page Six, Pitt navodi da su se dogovorili kako nijedno od njih neće prodati svoj dio imanja, na kojem su se vjenčali 2014, bez saglasnosti druge strane.

Stoga glumac u tužbi tvrdi da je Jolie drsko prodala svoj udio ruskom biznismenu Yuriju Shefleru bez njegovog dopuštenja.

U sudskoj tužbi podnesenoj na višem sudu u Los Angelesu stoji:

- Jolie je prodala dio imanja bez Pittova znanja, uskraćujući bivšem suprugu pravo na pristanak i pravo prvootkupa koji je njen poslovni subjekt dugovao njegovom. Prodala je svoj dio iako je znala da će ruski biznismen Shefler nastojati kontrolirati njegov dio imanja i posao kojem se Pitt posvetio, a na taj bi se način potkopalo i Bradovo dalje ulaganje u imanje Miraval.

Imanje Miraval nalazi se u selu Correns u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala na jugoistoku Francuske.

Vila ima 35 soba te je okružena vrtovima s jezercem, fontanama, akvaduktima, ribnjakom, kapelom i vinogradom koji je postao Pittova “strast” i u njega je uložio veliku svotu novca.

Jolie i Pitt imanje su kupili 2008. s namjerom da tamo odgajaju djecu i izgrade porodični vinski biznis.

Tamo su se i vjenčali 2014, a nakon razvoda krenule su sudske bitke oko staranja nad djecom i zajedničke imovine.

Pitt je svoju ljubav prema vinu pretvorio u multimilionski posao te je postao jedan od vodećih svjetskih proizvođača rose vina.

U sudskim dokumentima se navodi da je do 2013. "Jolie potpuno prestala učestvovati" u obnovi dvorca, dok je Pitt "nastavio ulagati milione dolara, što je iznosilo otprilike 70 posto ulaganja u Miraval".

U januaru 2021, "Jolie je pismeno informirala Pitta da je morala teška srca donijeti bolnu odluku". Objasnila je da je kupila Miraval s Pittom kao "porodični biznis" i da je vjerovala da će upravo imanje biti mjesto na kojem će "ostariti zajedno", stoji u tužbi.

Nakon toga odlučila je prodati svoj dio, a Pitt je krenuo s otkupom dijela imanja svoje bivše supruge.

Međutim, u oktobru 2021, vinski odjel grupe Stoli Tenute del Mondo objavio je da je kupio njenih 50 posto udjela imanja i vina koje se tamo proizvodi, a cijeli je posao počeo kontrolirati ruski poduzetnik Shefler.

No, Pitt je kazao kako više ne može koristiti Château kao svoj privatni dom te ne može nadzirati kompaniju koju je pomogao stvoriti i u koju je uložio milione dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.