open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Slijede značajnija ulaganja u ceste u TK, uskoro treća traka prema Aerodromu Tuzla
Odluka Vlade FBiH o prekategorizaciji pet lokalnih cesta u regionalne ceste na području Tuzlanskog kantona je izuzetno značajna i doprinijet će većim investicionim ulaganjima, izjavio je Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona.
17.05.2020. u 11:42
get url
text
Priboj - Rastonica TK

Ideja za prekategorizaciju cesta je potekla iz Direkcije, koja je potom putem resornog kantonalnog ministarstva usvojena na Vladi TK, te upućena Federalnoj vladi na usvajanje. Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici, održanoj 12. maja ove godine, donijela odluku po kojoj lokalne ceste Brnjik-Vražići-Humka-Zovik, Kalesija-Međeđa-Sapna, Priboj-Teočak, Klokotnica-Lukavica-Kapetani i R-469- JU Međunarodni aerodrom Tuzla, postaju regionalne ceste.

Zijad Omerčić

- Na ovu inicijativu smo se odlučili zbog toga što je Direkcija regionalnih cesta TK vodila brigu o ovih pet cesta koje su lokalne i nisu u nadležnosti Direkcije još od ratnog perioda, a nadležni smo za održavanje regionalnih cesta. Ova Odluka sigurno će doprinijeti razvoju ovih cesta kroz značajnija infrastrukturna ulaganja u odnosu na prethodne godine, kroz rekonstrukcije, sanacije i drugo. Odmah po stupanju na snagu Odluke o prekategorizaciji, Direkcija će krenuti u značajniju realizaciju aktivnosti na rekonstrukciji ceste Priboj-Teočak, a u budućnosti će u našem fokusu biti i ostale prekategorisane ceste, kazao je Omerčić.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK je objasnio da na ovih pet prekategorisanih cesta neće doći do značajnijeg ulaganja kada je u pitanju redovno i zimsko održavanje, jer je te poslove Direkcija radila i u proteklim godinama.

- Međutim, sigurno će doći do značajnijeg ulaganja u smislu izgradnje, rekonstrukcije i sanacije ovih cesta u budućnosti, jer je potrebno dovesti ove ceste u kategoriju regionalnih i na terenu. Dakle, potrebno je uraditi ih tako da zadovoljavaju propisane kriterije regionalnih cesta, kao što je, naprimjer, propisana širina kolovoza i drugo, dodao je Omerčić, naglašavajući da Direkcija regionalnih cesta konstantno radi na poboljšanju regionalne putne infrastrukture na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Projekat koji, zbog njegove obimnosti i značaja, posebno ističe, jeste završetak izgradnje treće trake na regionalnoj cesti R-469 Živinice-Međaš, čime će se osigurati brži i sigurniji saobraćaj na ovoj veoma prometnoj dionici.

- Ovim se rješava bitan segment regionalne cestovne infrastrukture, jedne od najznačajnijih regionalnih cesta, jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla, kazao je Omerčić.

Trenutno stanje regionalnih cesta u Tuzlanskom kantonu nije na zadovoljavajućem nivou, naveo je on, jer je na većini dionica potrebna sveobuhvatna rekonstrukcija, dok je na nekim dionicama potrebna sanacija i drugi radovi. Zbog toga, kako je kazao, zajedno sa drugim zaposlenicima Direkcije, svakodnevno intenzivno radi, boravi na terenu, s ciljem indentifikacije i rješavanja najvećih problema, a nedavna prekategorizacija pet cesta je jedan od rezultata tog rada.

- Dobra cestovna infrastruktura je preduvjet za ozbiljan razvoj privrede. Uzimajući u obzir sadašnje stanje ekonomije naše zemlje, potrebno je brže nastaviti stvarati bolje uslove, koji omogućavaju normalno tržišno poslovanje, razmjenu dobara, roba i usluga. Jedan od osnovnih koraka je povezati regije, ljude, industriju i trgovinu, a sve to počinje izgradnjom kvalitetne cestovne infrastrukture. Naš cilj je sanirati postojeće i izgraditi nove ceste u skladu sa kriterijima i međunarodnim standardima, što će regionalne ceste Tuzlanskog kantona dovesti u red najboljih regionalnih cesta Bosni i Hercegovini, zaključio je Omerčić.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.