Slijepa književnica Hatidža Demirovski-Nuhbegović o "Životu iza zavjese"

Objavljeno: 10.01.17 u 19:19

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 12. januara s početkom u 15.30 sati bit će upriličena promocija knjige "Život iza zavjese" Hatidže Demirovski-Nuhbegović.

Ova Zeničanka rođena je slijepa. Školovala se u Sarajevu u internatu za slijepu i slabovidnu djecu, gdje je pokazivala talent za pisanje i komponovanje. Uz osnovnu je završila i nižu muzičku školu, Odsjek za klavir i solfeđo.

Autorica je četiri knjige: zbirke poezije pod nazivom "Ljubav je kompas života", izdate u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH 2005. godine, zatim romana "Za mrvu sreće", izdatog je 2008. godine u Udruženju Obrazovanje gradi BiH, potom zbirke poučnih priča iz života slijepih ljudi, izdate 2010. godine u istoimenom udruženju i, konačno, knjige "Život iza zavjese", izdate je u maju mjesecu 2016. godine, u izdavačkoj kući Planjaks.

Godine 2012. je izdala i CD sa Illahijama, pod nazivom "Nijet od srca", na kojem je sedam Illahija kantautorski rad, sa gošćama Hankom Paldum i Hasibaom Agić. Autorica ovom knjigom želi suzbiti predrasude, i poručuje da smo rođenjem obdareni životom, punim izazova.

- Stoga, prihvatimo našu stvarnost i umjesto tminom život bojimo vedrinom - istakla je Demirovski.