open-navfaktor-logo
search
Srebrena strijela
Slijetanjem aviona C-130 u Tuzli počela vježba OSBiH i Amerikanaca
Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a
09.09.2019. u 15:24
get url
text

Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules (Herkules) na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe “Srebrena strijela” (Silver Arrow). Tokom naredna četiri dana, od 09.09. do 12.09.2019. godine, u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Maryland i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacijama često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

{$galerijaFotografija}

-Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne sigurnosti - rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe 12.09.2019. godine od 9 do 11 sati na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” bit će organizovan Dan otvorenih vrata. U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije. Tim povodom bit će prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Avion Tuzla
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.