open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sljedeće sedmice početak obnovljenog suđenja u predmetu "Silosu"
Apelaciono vijeće je u julu ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su osmerica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje
13.09.2019. u 16:19
get url
text

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH će iduće sedmice početi obnovljeno suđenje osmerici optuženih za navodne zločine počinjene na području općine Hadžići.

Početak obnovljenog postupka pred Apelacionim vijećem zakazan je za utorak, 17. septembar.

Apelaciono vijeće je u julu ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su osmerica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

U julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, Državni sud je osudio osmericu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH je osudio Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Odbrana Radomira Šušnjara, optuženog za učešće u ubistvima civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, iznijet će završnu riječ u srijedu, 18. septembra.

Iznošenje završne riječi Odbrane Predraga Bogunića, optuženog za zločin počinjen u Goraždu, bit će nastavljeno u utorak, 17. septembra.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za zločine u Vlasenici, Zvorniku, Prijedoru, Milićima, Mostaru, Sarajevu, Kalinoviku, Bileći, Stocu, Sanskom Mostu, Orašju, Zavidovićima, Konjicu, Janji, Ilijašu i Vitezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.