open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Sljedeće sedmice početak suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca
Početak suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića zakazan je za utorak, 7. februar, sa početkom u 9.30 sati. 
30.01.2023. u 15:13
get url
text

Kazao je to danas na statusnoj konferenciji u Kantonalnom sudu u Sarajevu predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Igor Todorović.

Ročišta će se održavati u kontinuitetu, jednom sedmično. Tužilaštvo je danas Sudu predalo plan izvođenja dokaza, a kako je kazala tužiteljica Aida Topalović, za saslušanje svjedoka i vještaka bit će im potrebno oko 84 sata, dok im za izvođenje materijalnih dokaza treba šest do osam sati.

Za ubistvo policajaca Šehovića i Vujanovića optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković.

Odbrane optuženih danas su navele kako im nisu dostavljeni svi dokazi iz optužnice, a najviše rasprave vodilo se oko dokaza iz Sky i Anom aplikacija.

Advokati Marka Trifkovića Dražen Zubak i Senad Kreho kazali su da su se ranije obratili sudu s zahtjevom da im se omogući uvid u kompletan spis, kao i da se dozvoli unošenje laptopa u pritvor njihovom branjeniku kako bi mogao pregledati materijalne dokaze.

- Problem je što nam ne daju kompletan transkript iz Sky aplikacije, nego se vade dijelovi. Ako ćemo nekoga braniti, mora nam se omogućiti uvid u sve dokaze. Od 326 komunikacija, mi dobijemo sedam, ostale nam se prepričavaju - kazao je Kreho.

Tužiteljica je pojasnila da se na CD-ovima sa "raspakovanim" komunikacijama iz Skyja i Anoma nalazi ogroman broj podataka koji se tiču istraga kako u BiH, tako i van države.

- To je irelevantno za ovaj postupak. Na ovim CD-ovima su dokazi o vrlo ozbiljnim predmetima - kazala je Topalović, pojašnjavajući zahtjev da se uskrate predmeti koji nisu u vezi s ovim postupkom.

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Aleksandra Macana, kazao je kako smatra da su on i njegov branjenik prevareni od Tužilaštva.

Kazao je kako je Macan u Tužilaštvu četiri puta davao izjave, "želeći da pomogne da se ovo riješi, a da je znao za šta ga optužuju, ne bi ni usta otvorio".

Rekao je da se nigdje u komunikacijama ne spominje da je Macan pucao, a da je dobio optužnicu u kojoj se navodi da je direktni ubica.

Također je kazao da zahtijeva da se dostave svi dokazi, pa i oni koji nisu navedeni u optužnici, a koji bi eventualno mogli ići u prilog odbrani.

Tužiteljica Topalović je kazala da će odbranama dostaviti sve dokaze koji se tiču ovog predmeta, a da će u sudnici prezentirati originalni CD-ovi kako bi se odbrana mogla uvjeriti da se radi o originalnim dokazima.

Na to je burno reagirao Kreho kazavši da "ne vjeruje ni tužilaštvu ni sudu".

- Gdje su vam policajci koji su radili na predmetu Sky? U pritvoru. Gdje su pojedini tužioci koji su radili na predmetima iz Sky aplikacije? - kazao je, između ostalog, Kreho.

{$galerijaFotografija}

Suđenje Aleksandar Macan, Marko Trifković i Sava Marinković, 30.01.2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.