Slobodan Vasković: Dodika treba spriječiti da RS isturi kao štit prema kazni SAD-a

Objavljeno: 18.01.17 u 10:32

Novinar Slobodan Vasković na svome blogu je prokomentarisao potez kojim je SAD stavio na crnu listu predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Slobodan Vasković
Slobodan Vasković

Ocjenjuje kako ovakva odluka nije iznenađenje, već je posljedica Dodikovih višegodišnjih sistematskih, snažnih i permanentnih udara na BiH. Navodi i da je Dodikova retorika postala razorna do te mjere da je počela prijetiti miru u regionu.

-Odluka o sankcijama Dodiku nije donesena preko noći, ni preko koljena, već nakon niza upozorenja i opomena - ističe Vasković na svome blogu, dodajući da je SAD iamo i više nego mnogo strpljenja za Dodika i njegove rušilačke poteze.

Vasković ocjenjuje da je Dodikova ključna greška bila nepoštivanje Privremene mjere Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referenduma, a s ciljem provođenja referenduma 2018. o samostalnosti RS-a.

-SAD je najvažniji garant Dejtonskog mirovnog sporazuma; SAD je tvorac Dejtona; SAD je jedina supersila, vrlo ozbiljna država, koja vrlo ozbiljno shvata preuzete obaveze. SAD vrlo čvrsto štiti Dejton i BiH i bilo je vrlo vrlo plitko vjerovati da će tu obavezu/političku odluku povući, prihvatiti razaranje BiH, rizikujući još jedan sukob na Balkanu; bilo je nevjerovatno za povjerovati da će SAD ustuknuti pred Dodikom - naglašava Vasković.

Krucijalno je, smatra on, uočiti sljedeću činjenicu - sankcije SAD-a se odnose na jednog čovjeka - na Milorada Dodika, a nikako ne na Republiku Srpsku, njene institucije i građane Republike Srpske.

-SAD su odvojile narod od Dodika, nisu narod stavile u istu ravan kao i Dodika, nisu poistovjetile narod i Republiku Srpsku sa Dodikom i to je najsnažnija poruka koja je poslana iz Washingtona - dodaje.

Navodi da stoga svaki Dodikov pokušaj poistovjećivanja sa narodom i Republikom Srpskom, mora biti spriječen političkim sredstvima, jer bi namjera takvog, realno mogućeg, akta bila pokušaj uvlačenja naroda i Republike Srpske u sukob sa SAD-om.

Potcjenjivanje odluke SAD-a može biti kobno po one koji to učine, zaključuje Vasković.