open-navfaktor-logo
search
Podnijeli zahtjeve
Slovenci u Venecueli zbog krize žele se vratiti u domovinu
 Nijedna molba za repatrijaciju zasad nije odobrena jer se čeka prijedlog posebnog zakona koji bi to omogućio, objavili su slovenski mediji
11.06.2019. u 08:39
get url
text

Ured za dijasporu slovenske vlade primio je više od 20 zahtjeva za preseljenje u domovinu slovenskih državljana i njihovih potomaka koji žive u Venecueli, južnoameričkoj zemlji pogođenoj teškom privrednom i političkom krizom.

Tu je akciju u maju iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova, a odobrio parlamentarni odbor za iseljeništvo, reagirajući na apele ljudi slovenskog porijekla koji kažu da su u Venecueli zbog teške krize ostali bez izvora prihoda i zdravstvene zaštite.

 Nijedna molba za repatrijaciju zasad nije odobrena jer se čeka prijedlog posebnog zakona koji bi to omogućio, objavili su slovenski mediji.

 Pretpostavlja se da u Venecueli živi nekoliko hiljada Slovenaca. Vlada im je odobrila novčanu pomoć od ukupno 1.500 eura, a preko ureda Evropske komisije za humanitarnu pomoć i krizni menadžment 50.000 eura za troškove liječenja, navode mediji.

Kako piše ljubljansko "Delo", među onima koji su aplicirali za preseljenje u Sloveniju više je visokoobrazovanih osoba koje kažu da bi se prihvatili bilo kakvog posla u staroj domovini, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.