Poznati slovenački alpinista Davo Karničar, najpoznatji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svijetu neprekidno skijao s Mount Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko granice s Austrijom.

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi porodice i rodbina, prenosi Hina.

Karničar je bio svestrani sportista i alpinista, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mount Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Anapurni.

-Rodio sam se da skijam s Everesta- kazao je  svojevremeno Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike grupe ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenskog Elana se u jesen 2000. godine s "vrha svijeta" spustio u nizinu, te u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.