Zaposlenici Pošte Slovenije (PS) danas su stupili u štrajk, nakon neuspješnih pregovora s upravom o povećanju plaća i boljim uvjetima rada.

Predstavnik sindikata slovenskih poštara Saša Gržinič izjavio je popodne da je po njegovoj ocjeni u jutarnjoj smjeni štrajkalo oko 70 posto poštara na dostavi pisama te da je uprava pošte prijetila studentima koji honorarno rade za poštu da će im otkazati ugovore ako se pridruže štrajkačima, što su namjeravali.

 U upravi Pošte kažu da je dogovor sa sindikatima da se do završetka štrajkaških aktivnosti vrši dostava svih pisama i paketa do 10 kilograma, ali poštari-dostavljači neće raznositi reklamne materijale i novine. Osim toga, u poštanskim uredima do daljnjega se neće obavljati usluge platnog prometa niti isplata novca. Očekuje se da će novi pregovri uprave sa sindikatom poštara biti nastavljeni ove sedmice. Prošle sedmice uprava je odbila zahtjev za povećanjem plaća poštara za 10 posto, smatrajući ga previsokim.

Okvirna prosječna neto plaća pismonoše s 10 godina radnog staža bez dodatka za rad subotom i noćni rad iznosi 753 eura neto, a sa dodacima 892 eura, što poštari drže nedovoljnim zbog sve više posla s dostavom reklamnog i sličnog materijala, te pošiljki iz inozemstva za one koji kupuju preko interneta.

 U zadnjih 6 godina Pošta Slovenije zatvorila je skoro 70 poslovnica zbog optimizacije poslovanja i smanjenja troškova, a deficitarni kadar za dostavu pošiljki tražila je i u inozemstvu te na tim poslovima angažirala i studente kao vanjske suradnike, prenosi Hina.