open-navfaktor-logo
search
Presuda
Slovenski sud: Marokanskom migrantu koji je iz Slovenije vraćen u Hrvatsku pa u BiH nisu bila kršena prava
Slovenski Vrhovni sud presudio je da migrantu iz Maroka nisu bila kršena ljudska prava kad ga je slovenska policija vratila hrvatskoj policiji, pa je na kraju završio u migrantskom kampu u BiH, no sudska praksa na tom području je različita.
21.08.2020. u 13:28
get url
text

Kako prenosi ljubljanski list "Dnevnik", spomenuti migrant čija su prava zastupale nevladine udruge tužio se da je policija kršila njegova prava jer o izgonu iz Slovenije nije dobio rješenje, pa se nije mogao žaliti, no suci Vrhovnog suda su dali za pravo ministarstvu unutarnjih poslova koje smatra da je postupak prema njemu bio u skladu sa zakonom.

Njegovo vraćanje u Hrvatsku koja ga je nakon toga predala vlastima u BiH bilo je u skladu sa bilateralnim sporazumom Slovenije i Hrvatske o brzom vraćanju migranata iz 2006. godine, potvrdili su suci, a prenose slovenski mediji.

Suci su presudili da taj sporazum nije u suprotnosti s pravom Europske unije, a njime nije došlo niti do kršenja ljudskih prava u tom slučaju, navodi ljubljanski list "Dnevnik".

S druge strane, aktivisti za prava migranata i neki pravnici kažu da hrvatska policija takve migrante šalje u BiH, također bez izdanog rješenja, što je u suprotnosti s duhom bilateralnog sporazuma sa Slovenijom, te se najavljuje da će zastupnici Marokanca na odluku Vrhovnog suda podnijeti pritužbu Ustavnom sudu.

Pravobranitelj ljudskih prava (ombudsman) Peter Svetina kazao je da odluka Vrhovnog suda ne znači da je sudska praksa u Sloveniji glede ilegalnih migranata i njihovih prava ustaljena odlukom sudaca, prenosi Hina.

Svetina podsjeća na jednu odluku upravnog suda iz ove godine kad je tražitelju azila iz Kameruna koji je iz Slovenije preko Hrvatske vraćen u BiH, u slučaju sličnom ovome s marokanskim migrantom, presuđeno da su mu kršena prava i da ima pravo na odštetu, prenosi ljubljanski "Dnevnik".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.