Slovensko tužilaštvo podnijelo tužbu: Bivši premijer mogao bi ostati "kraći" za 400.000 eura

Objavljeno: 20.04.17 u 11:08

Specijalno državno tužilaštvo Slovenije podnijelo je tužbu protiv vođe slovenske opozicije Janeza Janše i traži da mu se oduzme nezakonito stečena imovina od oko 400.000 eura, objavili su u četvrtak vodeći slovenski mediji.

Janez Janša, bivši premijer Slovenije
Janez Janša, bivši premijer Slovenije

U saopćenju tužilaštva ne navodi se Janšin identitet, ali "Delo" piše kako nema nikakve sumnje da se radi o predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS), zastupniku u parlamentu i nekadašnjem premijeru.

Tužba je podnesena nakon finansijske istrage pokrenute 2013. u kojoj se ispitivalo porijeklo imovine Janše, supruge Urške i njene sestričine Nataše Pajenk koja je upravljala njihovim računima, njegovog brata Rajka Janše i nekadašnjeg sekretara stranke Jože Zagožena, koji je u međuvremenu umro.

Slovenska novinska agencija STA i televizijska stanica POP-TV prenose da su tužioci odlučili tužiti samo Janšu kod kojeg je za razdoblje na koje se odnosila istraga, od 2010. do 2013, utvrđena razlika između prijavljene i stvarne imovine u novcu i nekretninama od 395.388 eura.

Janša je izjavio da je o svojoj imovini više puta govorio u medijima i istrazi te da to neće ponavljati, a njemu bliski mediji tvrde da se radi o političkom procesu na tragu afere Patria. Ustavni sud poništio je presudu kojom je Janša zbog primanja mita od finske kompanije Patria bio osuđen na dvije godine zatvora.