"Slučaj Memić": Odbrana insistira na vještačenju kompjutera iz Budnjinog hotela

Objavljeno: 17.07.17 u 12:55 Autor: E. F.

Predlaganjem dokaza odbrane koje će u nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferović, optuženim za izazivanje nesreće u kojoj je nastradao Dženan Memić, izvesti njihov advokat Rusmir Karkin, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje za smrt ovog mladića.

Advokat je predložio 42 dokaza bez ulaganja materijalne dokumentacije, a oni podrazumijevaju ponovno saslušanje velikog broja svjedoka koji su do sada saslušani, ali i vještaka koji su svjedočili u ovom predmetu, kao i ponavljanje većine obavljenih vještačenja.

Tako je Karkin prije svega zatražio novo saslušanje Alise Mutap i Vasvije Sejdović sa ciljem pojašnjenja kontradiktornosti u njihovim izjavama.

Vještačiti Alisin mobitel

- Alisa Mutap mora pojasniti zašto je prvo rekla da ih je udario automobil, a onda da ih je neko napao iza drveta. Da pojasni kuda su se tačno kretali, da li je Dženan zvao nju ili ona njega i to više desetina puta, a on joj se nije htio javiti - kazao je, između ostalog, Karkin.

Prema njegovim riječima, Vasvija bi se trebala ponovo saslušati kako bi pojasnila zašto je tvrdila da su nakon nesreće ona i njen muž izašli iz auta i tupim oruđem udarali Dženana i Alisu. Tokom ranijeg postupka Sejdović, supruga Ljube Seferovića, iskoristila je svoje zakonsko pravo i nije svjedočila protiv svog supruga.

Svoj iskaz kao svjedok odbrane trebao bi dati i sam Ljubo Seferović. Karkin je zatražio od suda i da se obavi nova, treća, rekonstrukcija događaja.

- To je potrebano kako bi se razjasnile sve okolnosti a u rekonstrukciji bi učestvovali kako Alisa Mutap tako i Vasvija Sejdović te vještaci, Sudsko vijeće, oštećeni, stranke u postupku - istrajao je Karkin.

Zatražio je od Vijeća i da odobri saslušanje Asmira i Admira Gadže, svjedoka koji su nakon nesrece vidjeli sumnjivi kombi, a zbog razlika u njihovim iskazima u istrazi i na Sudu. Osim saslušanja svjedoka Karkin je zatražio i vještačenje mobitela Alise Mutap i svih njenih komunikacija u vrijeme dogadjaja, ali i mobitela Nebojše Veljovića, pripadnika Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je uslikao onesviješćenog Memića kako leži na cesti. Traži se i saslušanje tužioca Merisa Ćate.

Predloženo je i vještačenje svih audiosnimaka na okolnosti autentičnog vremena na njima. Karkin je posebno naglasio potrebu da se vještači centralna jedinica iz hotela Kristal koji je u vlasništvu Muamera Budnje, a iz kojeg su nestali snimci od kritične večeri.

- Treba utvrditi da li su brisani snimci i da li je na tom disku bilo interesantnih snimaka na kojima se kritične večeri vidi kombi koji prolazi i zastaje - istakao je Karkin.

Saslušanje navodnog očevica

Najavio je i saslušanje svjedoka Emira Milišića, navodnog očevica dogadjaja, te Asada Foče, kojem je Milišić ispričao koga je vidio kritične večeri na mjestu događaja.

Odbrana je tražila da se na okolnosti provođenja istrage sasluša ponovo veliki broj policajaca, ali i porodica Alise Mutap: Zijo Mutap i Esma Mutap, kao i Elvira Seferović. Tužilaštvo se danas, s obzirom na veliki broj dokaza, o njima nije moglo izjasniti.

- Odbrana je predložila veliki broj dokaza, vise nego Tužilaštvo koje je imalo 39 dokaza. Tu je veliki broj i drugih radnji, trebamo vidjeti da li su predloženi dokazi već izvedeni i na koje okolnosti bi se izvodili ponovo - kazao je tužitelj Sead Kreštalica.

Naredno ročište u ovom slučaju zakazano je za 17. avgust kada će se Tužilaštvo izjasniti o prijedlozima i nakon čega će Sud odlučiti koji će se dokazi izvoditi.