open-navfaktor-logo
search
Start kvalifikacija
Smajlagić: Šta znači plasirati se na Evropsko prvenstvo ako si tamo topovska hrana?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je pripreme za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
11.10.2022. u 13:43
get url
text

Naš tim u četvrtak od 20 sati gostuje kod Slovenije, a u nedjelju Zmajevi dočekuju Crnu Goru u Sarajevu.

Danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili selektor Irfan Smajlagić i kapiten Mirsad Terzić.

- Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju da budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče da svako od njih da maksimum - rekao je Smajlagić, koji će protiv Slovenije debitovati na klupi BiH.

- Sve ono što traži vrhunski sport moraju ispoštivati. Moraju ispoštivati način funkcionisanja sportiste. Improvizacija na visokom nivou je neprihvatljiva. Moramo imati igrače koji su spremni da daju maksimum za reprezentaciju. Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada - nastavio je selektor Smajlagić, pa se osvrnuo na dileme, koje su se pojavile u reprezentaciji oko spiskova za ove mečeve.

- Što se tiče spiska, pogrešna je interpretacija ljudi koji su pogrešno shvatili. Postoji širi spisak svih igrača, a postoji uži, koji je za tu akciju. Za ovu akciju su pozvani svi, koji su spremni zdravstveno da budu tu. Ima tu igrača koji nisu iz raznih razloga tu. Rekao sam da igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i mentalno, to je nastup za nacionalnu selekciju. Nema polovičnog sudjelovanja. Sport je takav da će uvijek biti problema, zato i prostoji taj širi spisak.

- U sportu nemam pretplaćenih mjesta. Ako dolazi konkurencija, ambiciozniji igrači i spremniji. I za svakog igrača je ovdje prlika da dokaže treneru i selektoru da je on taj, koji treba biti ovdje. Dakle, nema dilema, uvijek će u reprezentaciji biti raznih okolnosti zbog kojih neko neće biti ovdje, ali to je sastavni dio sporta, ali to je onda prilika za neke druge.

Smajlagić podsjeća da je BiH nakon posljednjeg Evropskog prvenstva ostala bez sedam igrača, nositelja igre. Nije mu, kaže cilj, samo izboriti plasman među najbolje timove Evrope i tamo biti topovska hrana bilo kome.

- EURO treba biti stepenica za daljni razvoj. Stvari moramo posložiti i napraviti kontinuitet. Šta znači otići na EP, ako si tamo topovska hrana? - pita Smajlagić.

Iskusi Mirsad Terzić mišljenja je da će se svi uklopiti u sistem, a cilj je da se mlađi rukometaši postepeno uvode u seniorski bazen.

- Treba nam vremena i podrške. Bavimo se sportom, gdje je sve moguće. Ako ne razmišljamo tako, onda nismo na pravom putu. Trenutno smo mnogo ispod, što ne znači da nećemo dati sve od sebe protiv Slovenije - govori rukometaš s najviše odigranih utakmica za Zmajeve i smatra da je bh. timu neophodan kult reprezentacije.

- Kad vidim Crnogorce kako pjevaju himnu, ja se naježim. Dakle, nama treba kult - mišljenja je Terzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.