Smanjen je broj migranata koji su u Bosnu i Hercegovinu u velikim grupama ulazili od početka godine jer je pravilnom raspodjelom policijskih snaga državna granica pod većom kontrolom, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Iznoseći podatke o broju ulazaka, kazao je da je do danas u BiH ilegalno ušlo 12.752 migranta, od koji je 12.337 iskazalo namjeru za azil, a zahtjev za azil podnijelo je 1.009 migranata, dok je BiH vratila po osnovu readmisije 713 migranata.

Nakon današnje sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija BiH kazao je da u Istočnom Sarajevu boravi 77 migranata, dok ih je u Delijašu smješteno trenutno 57, dodajući da ih je 213 smješteno u kompleksu Sedra u cazinskom naselju Ostrožac i tu su uglavnom porodice s djecom.

Ponovio je Mektić i danas da pitanje migracija nije problem BiH nego činjenice da na njega adekvatno nisu mogle odgovoriti zemlje Evrope unije, kojima migranti i teže koristeći BiH kao tranzitnu zemlju.

Kada su u pitanju novi smještajni kapaciteti, ministar sigurnosti je kazao da su u toku građevinski radovi na kasarni Ušivak u Hadžićima kao i na Đačkom domu u Bihaću, a što se tiče Agrokomerca u Velikoj Kladuši, postoji problem s lokalnom vlašću koja ne dozvoljava da se uvede voda.

- Nije problem da oni postave uvjete prema kojima je moguće uvesti vodu i ispoštovat ćemo ih, ali niko nema pravo da nam zabrani da uvedemo vodu - naglasio je Mektić, ne isključujući i mogućnost pokretanja spora u vezi s tim pitanjem.

Podvukao je i da je znatno smanjen broj migranata na području općenito Unsko-sanskog kantona, gdje ih je trenutno oko 1.500, koji za sada ne predstavljaju sigurnosni izazov niti ometaju normalan život u tim lokalnim zajednicama.

Na pitanje novinara - da li su oni prešli granicu s Hrvatskom, iako tamošnje vlasti tvrde da taj dio granice "hermetički" zatvoren, Mektić je kazao da je vrlo teško zatvoriti 1.000 kilometara dugu granicu između Hrvatske i BiH te smatra da su migranti našli načina da napuste BiH.