open-navfaktor-logo
search
12. sezona
Smijeh, radost i zabava obilježile Sportske igre mladih u Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici i Goraždu
Plazma Sportske igre mladih su počele ovogodišnju, 12. sezonu, u martu ove godine i do sada su obišle 25 od ukupno 45 bh. gradova, koliko je planirano za 2022. godinu.
10.06.2022. u 14:07
get url
text

Gradovi domaćini u prethodnom periodu bili su Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Goražde. U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara, ove godine je Vlada Federacije BiH.

Najinteresantniji mečevi u Zvorniku, bili su u okviru Intesa Sanpaolo Banka Cup-a u odbojci, a u konačnici plasman na Veliko finale Igara, slavile su ekipe OK Libero, predvođena kapitenkom Larom Đurđević i ekipa Sparta, predvođena kapitenom Mersadom Salihovićem.

- Uspjele smo savladati ekipu ŽOK Bratunac u finalnom meču i plasirati se na Veliko finale Igara u Sarajevu. Radujemo se druženju i upoznavanju novih prijatelja - istakla je Lara Đurđević u ime ekipe OK Libero.

Igre u saradnji sa UEFA foundation for children i ove godine, ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportovima mogu biti jednako dobre kao dječaci. Upravo takav primjer je i ekipa Zvornik 01 koja je u Zvorniku, bila najbolja u ženskoj konkurenciji u fudbalu te ostvarila plasman na Veliko finale.

- Radujemo se pobjedi u okviru Coca-Cola Cup-a i nadamo se dobrom plasmanu i na finalnom takmičenju u Sarajevu - istakla je Irina Erkić, kapitenka fudbalske ekipe Zvornik 01. 

U Bratuncu su održana regionalna takmičenja u košarci za kategoriju 2007. godište i mlađi, a titulu najboljih ponijela je ekipa Reprezentacija koja je u finalnom meču savladala ekipu Dream team.

- Pobijedili smo danas na Kinder Joy of moving turniru u košarci i jedva čekamo polufinalni turnir. Nadamo se prolasku na Veliko finale - istakao je Luka Ilić, kapiten ekipe Reprezentacija.

U Srebrenici su odigrani fudbalski turniri za obje kategorije. Savladavši ekipu Lavovi, ekipa pod nazivom Mali šampioni se plasirala na polufinalni turnir gdje će se boriti za plasman na finale.

- Osvojili smo danas turnir u fudbalu i jedva čekamo nastavak takmičenja. Iskreno se nadam da ćemo ostvariti plasman u Sarajevo - kazao je Kerim Begić, kapiten ekipe Mali šampioni.

Pored regionalnih takmičenja u Srebrenici, u saradnji sa Općinom Srebrenica, Igre su organizovale m:tel Dan sporta za najmlađe učenike osnovnih škola. Više od 500 mališana, polusatni zabavni program, paljenje baklje i takmičenja u igri između dvije vatre i atletici oduševili su sve prisutne u ovom gradu, dok su u večernjim satima svi mogli uživati u koncertu legendarne Crvene jabuke i vatromet.

I u Goraždu je pod pokroviteljstvom Grada Goražde, održan  Dan sporta. Takmičenja su počela svečanim paljenjem plamena, a potom su se najmlađi osnovnoškolci takmičili u utrci na 60m i igri između dvije vatre, a najspretnije i najsretnije ekipe okitile su se medaljama po završetku takmičenja. Najviše uzbuđenja u Goraždu bilo je u okviru fudbalskog turnira u starijoj kategoriji, a plasman na polufinalni turnir ostvarila je ekipa Štrumfovi, predvođena kapitenom Muhamedom Imamovićem. Više hiljada ljudi je i u Goraždu, ispred Gradske dvorane, pjevalo pjesme Crvene jabuke. 

Pored sportskih takmičenja, dječaci i djevojčice na terenima širom BiH, uče o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži kroz radionice sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i kroz projekat Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu koji Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. Igre svoje putovanje nastavljaju u Novom Travniku, a potom će se družiti s mališanima u Tuzlanskom kantonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.