Smijenio direktoricu Doma zdravlja: Bivši ministar osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

Objavljeno: 13.10.17 u 11:03

Općinski sud u Tuzli u prvostepenom postupku osudio je Elvisa Bektića (39) iz Gračanice na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, a zbog zloupotrebe položaja i ovlasti koje je počinio dok je obavljao funkciju ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Elvis Bektić
Elvis Bektić

Kazna koja je Bektiću izrečena neće se izvršiti ukoliko ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

- Također, nepravosnažnom presudom je Bektiću izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od jedne godine - saopćeno je iz Tužilaštva TK. 

Bektić se optužnicom tereti da je u periodu od aprila do augusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlaštenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pritom je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se radi o nezakonitom razrješenju, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može  razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava.