Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, smirivanje upale grla, respiratornih puteva i promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.
Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korištena je isključivo žalfija.
Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.
Listovi žalfije u davna vremena korišteni su za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.
Široku primjenužalfija ima i kao začin u kulinarstvu. Utječe pozitivno na procese varenja i pravilan rad žuči.
Biljka se primjenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, anksioznosti i vrtoglavice.
Veoma se dobro pokazala kod smanjenja umora, nervne iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.
Kao antiseptik primjenjuje se za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima.
Deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće), smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i regulira znojenje.
Žalfija je prirodni konzervans, jer djeluje antimikrobno.
Primjenjuje se za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva, a kako djeluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i infekcija disajnih puteva.
Najčešće se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, u zavisnosti od problema sa kojima se suočavate i gdje je lokalizovan.
U svakom slučaju, njena ljekovita svojstva široka su i moćna, pa je vrijedi koristiti i kao preventivu svih pomenutih stanja, jer će ojačati imunitet i izbalansirati rad sistema unutrašnjih organa.