open-navfaktor-logo
search
Moćna biljka
Smiruje upale, pospješuje koncentraciju: Zašto piti žalfiju
Žalfija je biljka čija je vrijesnost prepoznata od davnina, a njen originalni latinski naziv (Salvia officinalis) u prijevodu znači "spasiti". Naziv su joj nadjenuli još stari Rimljani koji su ovom biljkom liječili brojna stanja i bolesti, a podjednako je djelotvorna ostala i do danas.
22.05.2020. u 08:44
get url
text

Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, smirivanje upale grla, respiratornih puteva i promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.

Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korištena je isključivo žalfija.

Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.

Listovi žalfije u davna vremena korišteni su za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Široku primjenužalfija ima i kao začin u kulinarstvu. Utječe pozitivno na procese varenja i pravilan rad žuči.

Biljka se primjenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, anksioznosti i vrtoglavice.

Veoma se dobro pokazala kod smanjenja umora, nervne iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.

Kao antiseptik primjenjuje se za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima.

Deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće), smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i regulira znojenje.

Žalfija je prirodni konzervans, jer djeluje antimikrobno.

Primjenjuje se za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva, a kako djeluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i infekcija disajnih puteva.

Najčešće se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, u zavisnosti od problema sa kojima se suočavate i gdje je lokalizovan.

U svakom slučaju, njena ljekovita svojstva široka su i moćna, pa je vrijedi koristiti i kao preventivu svih pomenutih stanja, jer će ojačati imunitet i izbalansirati rad sistema unutrašnjih organa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.