open-navfaktor-logo
search
Otvorio vrata
Smještaj u Studentskom centru IZBiH u Sarajevu poput hotelskog
Studentski centar sagrađen je sarajevskoj ulici Logavina, na vakufskom zemljištu Hatidže i Safije Đugumije, a prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara
18.10.2018. u 12:13
get url
text

Studentski dom Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, odnosno Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. oktobra ove godine otvorio je vrata prvim studentima. Riječ je o projektu koji je realizovan u saradnji Vakufske direkcije IZBiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, vrijednom 8,5 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Studentski centar sagrađen je sarajevskoj ulici Logavina, na vakufskom zemljištu Hatidže i Safije Đugumije, a prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara. Centar je kapaciteta 59 soba sa 202 ležaja. Organizovan je u dva paviljona, za studente i studentice.

Klimatizirane i moderno opremljene sobe, savremeno opremljena kuhinja i restoran, biblioteka s dvije čitaonice, vešeraj, multimedijalna sala, sportsko igralište, prostorije za rekreativne aktivnosti, samo su neki od obilnih sadržaja koji pokazuju da je riječ o modernom studentskom centru. On se ni po čemu ne razlikuje od smještaja u hotelima.

Prednost za prijem u ovaj studenstski centar imaju studenti Fakulteta islamskih nauka, no on je otvoren i studentima s drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ono što je prednost za studente FIN-a jeste svakako i činjenica da je od zgrade fakulteta udaljen nekoliko stotina metara.

FIN postao kompletna odgojno-obrazovna ustanova

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović u razgovoru s novinarom AA istakao je kako je projekt izgradnje studentskog centra koštao ukupno 8,5 miliona KM.

Podsjetio je kako je s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske potpisan protokol o dovršetku izgradnje studentskog doma, obzirom da je njegova izgradnja tada već započeta.

-Generalna direkcija vakufa Republike Turske inače je partner Vakufske direkcije i mi nastojimo revitalizirati vakufe u BiH, nastojimo posebno oživiti vakufe koji datiraju iz Osmanlijskog perioda. Ovaj vakuf je jedan od takvih, jer su Hatidža i Safija uvakufile ovu zemlju 1792. godine, dakle za vrijeme Osmanske uprave u BiH. U tom smislu, ne samo ovaj studentski dom, kojim se ponosimo, mi trenutno u saradnji Generalnom direkcijom vakufa radimo na preko 15 velikih projekata, koji koštaju negdje oko 50 miliona KM - poručio je Zajimović.

Ovim povodom Zajimović se zahvalio turskoj direkciji na veoma važnom i značajnom projektu, ali i zbog činjenice da je ispunjena namjera vakifa koji je u osnovi zemljište uvakufio za potrebe obrazovanja djece koja su siromašna. Zajimović se zahvalio i svim drugim turskim institucijama i organizacijama sa kojima Vakufska direkcija ima veoma dobru saradnju, između ostalih, ambasadi Turske u BiH, TIKA-i, Institutu Yunus Emre.

Zajimović je na kraju kazao kako je uvijek bila praksa, od nastanka prvih vakifa i obrazovnih ustanova, da uz školu bude i dom, te dodao:

"U tom kontekstu, mislimo da je FIN tek sada postao kompletna odgojno-obrazovna ustanova unutar obrazovnog sistema IZBiH, ali isto tako i obrazovnog sistema države BiH."

U centru studenti iz BiH, zemalja regiona i SAD-a

Direktor studentskog centra Muamer Tinjak je također izrazio zadovoljstvo, jer je ustanova na čijem je čelu, od 1. oktobra ove godine, uspjela primiti prve studente.

-U studentskom centru imamo studente iz svih dijelova BiH, upisane na Univerzitetu u Sarajevu. Prema našim pravilima, prednost prilikom upisa u centar imaju studenti FIN-a, no svakako naša vrata su otvorena za sve studente. Već sada imamo studente sa svih fakulteta - kazao je Tinjak, te dodao kako u centru osim iz BiH, borave studenti iz zemalja regiona, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država.

-Sretni smo što studentima možemo ponuditi najbolje. Od samog smještaja, pa do biblioteke sa dvije čitaonice koje su opremljenje i prilagođene studentima za spremanje ispita. Svi studenti imaju svoj individualni prostor gdje mogu nesmetano učiti - rekao je Tinjak.

Naglasio je kako je kapacitet smještaja 59 soba, 202 ležaja, od kojih je više od 170 već popunjeno.

Tinjak dodaje kako su studenti koji već borave u centru oduševljeni sveukupnim sadržajima, a posebno činjenicom da je smještaj blizu fakulteta, gdje imaju priliku na pauzi predavanja doći do centra i odmoriti se. Podsjetio je kako je ova ustanova registrovana kao studentski centar, što znači da ona studentima omogućava različite edukativne i volonterske aktivnosti.

-Sretni smo da imamo takav prostor. Mi smo genracija koja je imala sreću da to dočeka, znamo i sami na koji način su se studenti nekad ranije snalazili za smještaj, posebno studenti u postratnom periodu. Sada imamo gotovo hotelski smještaj za naše studente po prihvatljivoj cijeni. U našem centru cijene jednomjesečnog boravka kreću se od 180 do 220 KM - poručio je Tinjak.

Ono što je također za svaku svaku pohvalu, a na što se obratila pažnja u projektu ovog studentskog centra, jeste da su prilazi zgradi, kao i ulazi u zgradu, prilagođeni osobama sa invaliditetom. Na prvim spratovima oba paviljona studentskog centra nalaze se i sobe koje su zajedno s kupatilima prilagođene osobama s invaliditetom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.