Pravilo za mršanje je "ugljikohidrati do 14.30", a osmislio ga je slavni trener David Kirsch. To je svojevrsni mini intervalni post u kojem je unos ugljikohidrata ograničen na jutro i rano poslijepodne. U ovom vremenskom prozoru dopuštene su zobene pahuljice, tjestenina, mahunarke i slično. Nakon 14.30 sati na jelovniku su namirnice bogate bjelančevinama - poput mesa, ribe i sira te puno svježeg voća, povrća i salata.
Zašto je ovaj trik za mršanje toliko učinkovit? Naime, ugljikohidrati nam sve do podneva daju vrijednu energiju koja nam pomaže da izdržimo dan i drže nas fokusiranima. Osim toga, dovoljno se krećemo do navečer da se ugljikohidrati mogu sagorjeti. Stvari su drugačije navečer: ako guštamo u velikoj pizzi, a zatim legnemo na kauč ili idemo u krevet, višak energije pohranjuje se u masno tkivo i dobivamo na težini.
Dijeta s jajima: kako funkcionira i može li se stvarno izgubiti 9 kg u 2 sedmice?
Koliko tačno ugljikohidrata smijete pojesti do 14.30 je potpuno individualno. Naravno, nekome ko ima fizički zahtjevan posao treba više od onoga ko sjedi za stolom osam sati. Međutim, Kirsch savjetuje da slušate svoje tijelo i jedete kada ste zaista gladni. Tada ćete se nakon otprilike dvanaest dana moći radovati prvim vidljivim uspjesima.