Smrtonosni trend na Balkanu: Selfi na vagonima koštao života već petero mladih

Objavljeno: 18.04.17 u 14:11

Smrtno opasna dječija igra penjanja na vozove, pa i one u pokretu, očito je zavladala cijelim Balkanom, gdje je na taj način unazad svega deset dana petero mladih teško stradalo, od kojih je jedno i podleglo.

Petnaestogodišni dječak, koji se 7. aprila popeo na vagon cisternu zbog selfia, nakon čega je doživio jak strujni udar, preminuo je jučer u Urgentnom centru u Skoplju, saopćio je MUP.

Maloljetni 15-godišnji dječak iz Skoplja htio se napraviti važan pred svojom dvije godine mlađom prijateljicom. Oni su, kako je saopćila policija, kobnog dana, oko 19 sati, došli u depo Makedonskih željeznica. Dječak se tu popeo na vagon-cisternu u želji da ga njegova 13-godišnja prijateljica fotografira. Tako se previše približio električnom kablu koji je bio pod visokim naponom, pa je doživio jak strujni udar.

Zaposleni u depou odmah su pozvali Hitnu pomoć, koja je dječaka odvezla u Urgentni centar, gdje je zbog teških ozljeda i opekotina po tijelu deset dana kasnije preminuo.

Gotovo na isti način i na istom mjestu, u depou Makedonske željeznice, struja je spržila još dvojicu maloljetnika, koji su se htjeli slikati na vagonu. Nesreća se, kako je saopćio MUP, dogodila u petak 14. aprila. Prvi slučaj se dogodio u 15.50 sati. Struja je tada udarila 14-godišnjeg dječaka, a nekoliko sati kasnije, u 19:05 sati, struja visokog napona je umalo usmrtila petnaestogodišnjaka.

Obojica su s teškim ozljedama bili prebačeni u Urgentni centar, gdje su zadržani na liječenju.

Također, kako smo pisali, 9. aprila oko 19.40 sati, Lana ( 18) i Erol (17) iz Banje Luke teško su ozlijeđeni na vozu u mjestu Trnopolje kod Prijedora, gdje su taj dan slavili rođendan. Zajedno su se popeli na vagon i zagrljeni fotografirali, a onda su doživjeli strujni udar.