open-navfaktor-logo
search
Tortura
Snimci sa sahrane ubijene novinarke: Izraelska policija ljude tukla palicama, bacali šok bombe
Izraelska policija intervenisala je danas u Al-Qudsu/Jerusalemu tokom sahrane palestinske novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koja je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.
13.05.2022. u 14:48
get url
text

Izraelska policija nije dozvolila da okupljeni tijelo ubijene novinarke ponesu na ramenima. Koristili su pendreke, gumene metke i zvučne bombe.

Stotine novinara i aktivista počele su da se okupljaju od ranih jutarnjih sati ispred bolnice "Saint Joseph French" u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, gdje je bilo tijelo Abu Akleh.

 

Izraelska policija blokirala je puteve u okolini, sprečavajući Palestince da dođu do ovog područja. Izraelska policija nije dozvolila da tijelo ponesu na ramenima do mjesta ukopa. Dok su Palestinci nosili tijelo ubijene novinarke, izraelska policija, uključujući konjanike, intervenisala je palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima.

Intervenisala je i hitna pomoć. Tijelo Abu Akleh je vraćeno u mrtvačnicu. Nakon što je izraelska policija neko vrijeme čekala ispred mrtvačnice, tijelo je prebačeno u mrtvačka kola. Izraelska policija postavila je sigurnosni kordon oko mrtvačkih kola i ne dozvoljava da priđu oni koji žele da hodaju uz njih.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u srijedu.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo novinarke te medijske kuće Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

U saopćenju Al Jazeere navodi se da je na Abu Akleh hladnokrvno ubijena od izraelskih snaga. Ubistvo je nazvano gnusnim zločinom, koji samo namjerava spriječiti medije u obavljanju njihove dužnosti. Na objavljenim snimcima sa lica mjesta vidi se kako ljudi automobilom prebacuju novinarku Al Jazeere, dok je ona nosila novinarski prsluk.

Izraelska vojska je saopćila da njene prve procjene ukazuju da su Abu Akleh "ubili palestinski naoružani napadači".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.