open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD i DNS traže Mektićevu smjenu
Na, vjerovatno, posljednjoj sjednici prije održavanja Općih izbora članovi Zastupničkog doma PSBiH raspravljat će o zahtjevu SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića 
04.09.2018. u 10:36
get url
text

Počela je sjednica Zastupničkog doma PSBiH, koja je vjerovatno i posljednja prije održavanja Općih izbora u našoj zemlji u oktobru ove godine.

Od svih tačaka dnevnog reda izdvaja se inicijativa koju su pokrenuli zastupnici iz RS-a, tačnije SNSD-a i DNS-a o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Zahtjev za smjenu ministra sigurnosti Drahana Mektića pokrenuli su zastupnici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak. Kako je navedeno u obrazloženju, glavni razlog za ovu inicijativu je Mektićevo djelovanje u vezi sa migrantskom krizom koja je pogodila našu zemlju.

- Sasvim je jasno da puno odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara BiH, te posebno ministar Dragan Mektić, Koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizirao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija RS, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom. Svojim lažnim i neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, ministar Mektić je snažno doprinjeo nespremnosti institucija BiH za suočavanje s velikim talasom migranata - stoji u obrazloženju ove inisijative.

U ovomm dokumentu dalje se navodi kako postoje indicije da su pojedini službenici MInistarstva sigurnosti "bili umiješani u produkovanje migrantske krize s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU".

Zastupnici bi, također, trebali raspravljati i o izmjenama Krivičnog zakona, kojima se definišu krivična djela povezana sa terorizmom. Predlagači ovih izmjena su Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Mirsad Isaković, Momčilo Novaković, Šemsudin Mehmedović, Borislav Bojić, Maja Gasal Vražalica, Damir Bećirović, Senad Šepić i Lazar Prodanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.