open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
SNSD nametnuo raspravu o Biseri Turković: Zamjerili joj spuštanje zastave 11. jula i sankcije Rusima i Kinezima
Na prijedlog delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatra i tačku koja se odnosi na, kako je to definirala Majkić, "nezakonito i neprofesionalno ponašanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković".
08.10.2020. u 17:11
get url
text

Majkić je, obrazlažući svoj prijedlog, kazala da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH jedno od najlošijih ministarstava, te da se od Turković očekivalo da će popraviti "stare grijehe", a ne da će napraviti nove.

- Zašto ona opstruira dogovor oko formiranja ekspertnog tima za Trgovsku goru, čije je imenovanje prethodno podržalo Vijeće ministara BiH, pa i ona lično. Ona poslije toga neće da to završi. Mora navesti te razloge, ali eto nije. Ona ne smatra da treba bilo kome da podnosi račun – izjavila je Majkić.

Problematizirala je i navodno nepoštivanje zaključaka Predsjedništva BiH, a u tom je kontekstu spomenula izdavanje saglasnosti za pridruživanje BiH sankcijama državljanima Rusije i Kine zbog cyber kriminala. Radi se o, podsjetit ćemo, sankcijama koje je uvela Evropska unija, a usaglašavanje vanjske politike sa Evropskom unijom je jedna od obaveza BiH na osnovu Strategije vanjske politike BiH. Optužila je Majkić ministricu Turković i zbog "pravljenja neprijatelja od Kine".

- Kako je žena smjela to uraditi bez konsultacije sa Predsjedništvom? Ako ne poštuje srpskog člana Predsjedništva BiH, kako ne poštuje svog – izjavila je Majkić.

Sporno joj je i imenovanje Gordana Milinića, bivšeg direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), na poziciju ministra savjetnika u Pekingu.

- Instrukcije DKP-u vezano da se zastave spuste na pola koplja. Posebno kako je naslov toga. Ne zanima nju ništa. Zar srpski član Predsjendištva nije mogao uraditi nešto slično, pa, poštujući srpske žrtve, isto uraditi, ali nije – izjavila je Majkić.

Problematičan joj je i izostanak ukora savjetniku Bisere Turković Mirzi Pašiću, a najavila je da će o ministrici vanjskih poslova razgovarati i Predsjedništvo BiH.

Na optužbe na račun Gordana Milinića je reagirao delegat SDS-a Mladen Bosić, koji je kazao da Milinića poznaje dugo vremena i da je on bio ambasador i za vrijeme vlasti SNSD-a.

- Da li je čovjek bio uspješan ili ne, to nije relevantno za ovu temu. Ja pretpostavljam da vi znate da Predsjedništvo BiH imenuje ambasadore, a da Ministarstvo imenuje zaposlene u Ministarstvu. On je zaposlen u Ministarstvu od 1997. ili 1998. godine. Sada kada me već povlačite za rep, ja znam šta je. Milinić je prisustvovao i javno izjavio da je bio na sastanku kada je neki ruski oligarh dao kilu zlata Miloradu Dodiku – izjavio je Bosić.

Delegat SDA Asim Sarajlić je kao sporan ocijenio sam naslov informacije, koji govori o navodnom nezakojitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Znam šta ju je iniciralo, a to je jučerašnji dan i određeni istupi, ali nezakonito i neprofesionalno, to će ocjenjivati neki drugi – izjavio je Sarajlić.

Kada je u pitanju vođenje vanjske politike, te optužbi Dušanke Majkić da Turković narušava odnose sa Rusijom i Kinom, Sarajlić je kazao da BiH ne teži "ruskim ili kineskim integracijama" već da naša zemlja teži Evropi i zapadnoj demokratiji.

- Sve je to politička priča obojena jučerašnjim stavovima – izjavio je Sarajlić.

Govoreći o odluci ministrice Turković da se zastave na ambasadama BiH spuste na pola koplja za 11. juli, godišnjicu genocida u Srebrenici, Sarajlić je kazao da kritike tog postupka nisu u skladu sa civilizacijskim vrijednostima. Podsjetio je da je Milorad Dodik zamjerio ministrici Turkoviću na stavu u vezi sa odnosom kineskih vlasti prema Ujgurima.

- Ne možemo, gospođo Majkić, zatvarati oči nad onim na šta ukazuje cijeli svijet. Zatvarali su oči neki od 92. do 95. godine, pa se desio 11. juli o kojem vi govorite, ali 2020. godine. Neko je kazao da je tamo bio genocid. Jedanaestog jula je obilježeno 25 godina širom svijeta. Vidjeli smo ko je bio u Potočarima, koji su se sve državnici obratili i ko je sve obilježio taj dan i koje su sve zemlje spustile zastave na pola koplja – izjavio je Sarajlić.

Dušanka Majkić je kazala da Dom naroda ima pravo da raspravlja o ovome, a ne samo Vijeće ministara BiH, te da nije problem otvoriti pitanje za bilo koju instituciju BiH.

Delegat SDP-a Denis Bećirović je kazao da ga ne interesira stranački aspekt ove teme, već da ga zanima činjenica da je ona potpredsjednica državne vlade BiH i da želi postaviti pitanje šta je cilj ovog projedloga.

- Ako bi želio da u četiri riječi opišem ovaj prijedlog Dušanke Majkić, onda su to neproincipijelno, nedosljedno, licemjerno i selektivno – poručio je Bećirović.

Da je Majkić dosljedna i principijelna, ocijenio je Bećirović, za nepoštivanje Ustava BiH bi optužila člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Da ste to sve naveli, onda bi to imalo nekog smisla. Ovako nema nikakvog smisla. I vi to priznajete – izjavio je Bećirović.

Govoreći o kritikama Majkić na račun vanjske politike BiH, kazao je Bećirović da je sporna vanjska politika prema kojoj Milorad Dodik za svog najboljeg prijatelja izabere diktatora Lukashenka.

- U ovom tekstu spominjati 11. juli je ispod svakog nivoa. Gospođo Majkić, postoje presude najviših međunarodnih sudova. Evropski parlament je proglasio 11. juli Danom žalosti. Pa sva su to Vijeća ministara radila i prije ovoga. Sada to navoditi kao neki problem, to je već doticanje dna – kazao je Bećirović.

Delegatkinja HDZ-a BiH Lidija Bradara je kazala da ovaj dom ima pravo raspravljati o svakom pitanju, te je predložila da se se zaključkom obaveže Vijeće ministara da pripremi i dostavi Domu naroda izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH i postupcima ministrice Bisere Turković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.