open-navfaktor-logo
search
Ljeto, u njima nemir
SNSD-ov poker asova je danas malo nervozan: Prijete, optužuju, žele u Brisel, neće da se igraju
Uprkos političkom zatišju i izostanku bilo kakvih zvaničnih događanja, SNSD-ov "poker asova" osjetio je potrebu da putem sebi naklonjenih medija sa javnošću podijeli frustraciju zbog neformiranja državne vlasti
30.07.2019. u 14:39
get url
text

U SNSD-u su mnogo nervozni. Raspoloženje im ne popravlja ni lijep ljetni dan te, umjesto da izloženi sunčevim zrakama akumuliraju vitamin D, koji dokazano štiti od depresije i razdražljivosti, vrijeme troše na kritiziranje političkih oponenata.

Uprkos političkom zatišju i izostanku bilo kakvih zvaničnih događanja, SNSD-ov "poker asova" osjetio je potrebu da putem sebi naklonjenih medija sa javnošću podijeli frustraciju zbog neformiranja državne vlasti. Prvi u nizu se oglasio i prvi među jednakima Milorad Dodik. On nema dilema pri identificiranju krivaca zbog činjenice da SNSD-ovi kadrovi još nisu zauzeli pozicije u državnoj vlasti. Kriv je, ocijenio je Dodik u intervjuu za Srnu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Pojasnio je još Dodik čitateljstvu kako je u entitetu RS sve potaman, vlast radi, donosi odluke, čak se razmišlja i o budžetu za 2020. Prava idila. SNSD, zažmirimo li na nepoštivanje vladavine prava kao najavljeni politički program te stranke, nije odgovorna za neformiranje vlasti i, dodaje Dodik, nema nijedan uvjet za okončanje tog procesa.

- SDA je isturila NATO kao uvjet, koji se ne pojavljuje kao uvjet ni u strukturama EU-a sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uvjetovano formiranjem vlasti - istakao je Dodik.

Čak i da zanemarimo činjenicu da je NATO "uvjet" pravne države koji nameće Zakon o odbrani BiH, za kojeg su glasali i Dodikovi parlamentarci, ostaje upitno kojom je logičkom vratolomijom predsjednik SNSD-a došao do ideje da nenametanje NATO integracija kao uvjeta za put ka članstvu u EU koristi kao argument koji bi trebao ići u prilog njegovim stavovima.

Nakon niza optužbi na Izetbegovićev račun, iskoristio je Dodik priliku da zaprijeti ukoliko, umjesto SNSD-a, u državnu vlast uđu SDS i PDP, što je otvorena mogućnost koju kao takvu ostavljaju Ustav, Izborni zakon i izborni rezultati. U tom slučaju bi, prijeti Dodik, Izetbegović "potpisao akt o raspadu BiH".

Nedugo nakon što je Dodik protumačio javnosti aktuelna politička dešavanja, i Nikola Špirić se odazvao da potkrijepi šefove stavove. Špirić zamjera Zvizdiću jer je na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH deset mjeseci nakon Općih izbora. Možda se Špirić plaši da bi Zvizdić mogao ugroziti njegov rekord od 16 mjeseci na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u "tehničkom mandatu", što ima mnogo više smisla od tobožnje zabrinutosti za "podrivanje demokratskog sistema".

Pita se Špirić može li BiH do Brisela "po principu paradžemata i Ajatolaha" te konstatira da ćemo uskoro saznati odgovor na to pitanje. Do Brisela "po principu paradžemata i Ajatolaha", šta god to značilo, možda i možemo, ali do Washingtona po Špirićevom i Dodikovom principu definitivno ne možemo. Svoj istup Špirić je krunisao tvrdnjom da po jednom pitanju SNSD i entitet RS "nemaju dilemu".

- Naš put je put EU i od toga nećemo odustati ma koliku cijenu platili – kazao je Špirić, potpredsjednik stranke koja odbija sve moguće uvjete koje je pred BiH postavila Evropska komisija, ukoliko naša zemlja želi dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Da je duhovna ravnoteža SNSD-ovaca ozbiljno narušena, te da nervoza ulazi u okvire dijagnostičkih parametara koji odgovaraju nekom zabrinjavajućem psihičkom stanju, potvrdio je i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, koji se Srni javio sa plaže u Crnoj Gori da objasni odgovornost SDA, "lojalnih Srba" i međunarodne zajednice za neformiranje državne vlasti.



Već kad su se korisnici Srne, gledatelji RTRS-a i čitatelji ostalih medija za čiju se naklonost SNSD izborio, zabrinuli zbog izostanka reakcije aktuelne predsjednice entiteta RS i potpredsjednice SNSD-a, oglasila se i Željka Cvijanović.

Cvijanović, za razliku od svojih kolega, nije bila tako precizna pa je odgovornost za neformiranje vlasti fakturisala "političkom Sarajevu", koje, kako je kazala, igra razne igre.

- Mi smo bespotrebno dovedeni u situaciju da toliko mjeseci nemamo formiranu vlast na osnovu ostvarenih izbornih rezultata – požalila se Cvijanović.

Kada se u jednom danu u razmaku od nekoliko sati oglasi SNSD-ov "poker asova", to je znak da su u toj stranci mnogo nasekirani. Da li je do takvog stanja dovelo dugotrajno apstiniranje od korištenja benefita državne vlasti ili su se u SNSD-u bavili sabiranjem i oduzimanjem te su na taj način spoznali da se državna vlast zaista može formirati bez te stranke i svih pripadajućih satelita, pitanja su na koja će javnost vjerovatno uskoro dobiti odgovore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.