Predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović je, gostujući u emisiji "Aktuelno" RTRS-a i kritizirajući odluku o ponavljanju Lokalnih izbora u toj općini, optužio Inicijativu "Moja adresa Srebrenica" i članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH za dogovor o "zaštiti pozicije bošnjačkog glasačkog tijela u Srebrenici".

VEZANI TEKST - Po čijem nalogu su prisluškivani članovi Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" i članovi CIK-a?

- To je jasno. Presretani su razgovori, snimljeni su sastanci koji su bili članova Inicijative "Moja adresa Srebrenica" i člana CIK-a – požalio se Pavlović.

Iz Inicijative "Moja adresa Srebrenica" su pozvali Tužilaštvo BiH da odmah pokrenu istragu ko je i po čijoj naredbi slušao i snimao članoce Inicijative.

- U suprotnom ćemo razmotriti da li MUP RS-a može nadgledati izborni proces u Srebrenici i u skladu s tim ćemo donositi naše odluke u vezi s ponavljanjem izbora – poručio je šef Izbornog štaba Inicijative Sadik Ahmetović.

Međutim, Pavlović tvrdi da je razumijevanje izjave o "presretanim razgovorima" i "snimljenim sastancima" kao "presretanju razgovora" i "snimanju sastanaka" zapravo "pogrešna interpretacija njegovog nastupa", te je zbog toga najavio tužbe protiv Inicijative.

MUPRS-a ima mogućnost "presretanja razgovora" u okviru provođenja posebnih istražnih radnji koje prethodno odobri nadležni sud i to korištenjem opreme SIPA-e, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, MUPRS-a raspolaže i vlastitom opremom koju koriste za nezakonito prisluškivanje, uglavnom političkih oponenata vladajućeg režima u entitetu RS.

Da vlast entiteta RS nezakonito prisluškuje političke oponente, potvrdio je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u maju 2020. godine šef SNSD-a Milorad Dodik.

- Lukač (Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, op. a.), je li tačno ono što ti mene dostavljaš, je li tačno - kazao je Dodik, a nakon negodovanja opozicije, dodao je:

- Nema vlasti koja ne sluša opoziciju.

VEZANI TEKST - Dodik potvrdio da prisluškuje komunikaciju opozicije u RS-u

Tužilaštvo BiH u ovim Dodikovim tvrdnjama nije prepoznalo krivično djelo, a iz SNSD-a su kasnije tvrdili da se radi o šali, te da je javnost, baš kao pri posljednjim vrlo jasnim izjavama, pogrešno interpretirala te "šale".

"Šalio" se MUP RS-a i 11. jula ove godine, kada su pokušali presretati komunikaciju zvaničnika koji su prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Volkswagen T6 kombi" sa ilegalnom opremom za prisluškivanje primijećen je 11. jula u blizini Memorijalnog centra Potočari. Sa aktivnostima kombija MUP-a RS-a sa opremom za prisluškivanje bila je upoznata i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je zadužena za sigurnost u Memorijalnom centru.

- Imali smo informaciju od partnerske agencije da će na području Potočara, za vrijeme održavanja komemoracije i ukopa, biti prisutno vozilo sa mogućnostima prisluškivanja. To vozilo je i locirano – potvrđeno je za Faktor iz Direkcije.

O svemu je obaviještena i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je prisustvovala komemoraciji i koja je bila prinuđena ugasiti svoj telefon kako bi spriječila eventualno prisluškivanje njenih razgovora ili zloupotrebu sadržaja na aparatu.

VEZANI TEKST - Faktor otkriva: MUP RS-a prisluškivao strane diplomate u Potočarima, o svemu obaviještena glavna tužiteljica

MUP RS-a je, prema informacijama Faktora, koristio opremu za presretanje komunikacija i tokom posljednje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji se u Istočnom Sarajevu sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Ta oprema sigurno nije korištena s ciljem podizanja stepena zaštite gosta iz Rusije, s obzirom na to da se ne radi o defanzivnoj opremi, namijenjenoj blokiranju presretanja komunikacija, već ofanzivnoj opremi koja za cilj ima prisluškivanje razgovora. Čije razgovore je MUP RS-a namjeravao prisluškivati, nije poznato.

Provođenje posebnih istražnih radnji, među kojima je i presretanje komunikacija, dozvoljeno je samo uz nalog nadležnog suda. Uprkos jasnim zakonskim odredbama, dokazi, ali i optužbe opozicije upućuju da MUP RS-a nezakonito koristi opremu za prisluškivanje, te da taj entitet u okviru MUP-a posjeduje vlastitu paraobavještajnu službu.