open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
SNSD pokušava krojiti kadrovsku politiku: Ko će biti direktor OSA-e, stižu prijave za čelnika SIPA-e
Ukoliko se u procesu izbora novog direktora ne postigne konsenzus, odnosno ukoliko se SNSD bude protivio reizboru, Mehmedagić ostaje direktor OSA-e, a Trifko Buha njegov zamjenik sve dok se taj konsenzus ne postigne ili dok se ne ispuni neki od uvjeta propisan članom 26. Zakona o OSA-i
11.09.2019. u 07:43
get url
text

Iako derogiranjem vladavine prava opstruiraju formiranje državne vlasti, te iako je zbog tih opstrukcija upitno da li će uopće biti dio izvršne vlasti, zvaničnici SNSD-a se već mjesecima bave kadrovskom politikom te u javnosti iznose svoje stavove o rješenjima za čelne pozicije pojedinih državnih institucija.

Tako je šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac u ponedjeljak ponovio stav da ta politička opcija neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS.

- Menadžment te agencije nema našu podršku i ne može u narednom periodu njome rukovoditi – odlučan je Košarac.

Iako izjave SNSD-ovih zvaničnika poput citirane vjerovatno odlično zvuče u ušima članova i simpatizera te stranke, te SNSD predstavljaju u svjetlu moćne političke opcije koja dominira procesima u BiH, situacija je u stvarnosti mnogo drugačija.

Aktuelnom direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću mandat istječe 19. novembra. Ukoliko se do tog datuma formira nova državna vlast, te ukoliko SNSD bude dio te vlasti i ukoliko zauzmu stav da je Mehmedagićev reizbor za njih neprihvatljiv, ne samo da će aktuelnog direktora zadržati na toj poziciji već će stvoriti pretpostavke za sprečavanje imenovanja kadrova te stranke na druge pozicije.

Osman Mehmedagić

Naime, član 25. Zakona o OSA-i BiH kaže da generalnog direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Član 18. Zakona o Vijeću ministara BiH nalaže da Vijeće ministara BiH odluke o imenovanjima donosi konsenzusom. Ukoliko konsenzus ne postoji, odluka se donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Ukoliko se u procesu izbora novog direktora ne postigne konsenzus, odnosno ukoliko se SNSD bude protivio reizboru, Mehmedagić ostaje direktor OSA-e, a Trifko Buha njegov zamjenik sve dok se taj konsenzus ne postigne ili dok se ne ispuni neki od uvjeta propisan članom 26. Zakona o OSA-i, a to može potrajati. U ovom kontekstu se savršeno mogu razumjeti i posljednji pokušaji diskreditiranja Mehmedagića dovođenjem u pitanje validnosti njegove fakultetske diplome, a u režiji institucije koju u potpunosti kontroliraju SNSD i njihovi koalicioni partneri u entitetu RS.

S druge strane, opstruiranje izbora direktora državne institucije, koja po nepisanom pravilu i etničkoj raspodjeli pozicija pripada Bošnjacima, može rezultirati recipročnim mjerama, odnosno sprečavanjem izbora srpskih kadrova, tačnije SNSD-ovih kadrova, na čelne pozicije u državnim institucijama.

Izbor direktora, njegovog zamjenika i glavnog inspektora OSA-e nisu jedina imenovanja kojima će se Vijeće ministara BiH baviti u narednom periodu. U institucijama za čije je imenovanje nadležno Vijeće ministara BiH funkcije obnaša 118 direktora i njihovih zamjenika, a velikom broju njih mandat istječe ove godine.

Među njima je i aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, čiji mandat na čelu te agencije istječe 5. novembra, a Nezavisni odbor je već 27. augusta raspisao javni konkurs za novog direktora koji istječe danas.

Perica Stanić

Naredna sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH će biti održana 23. septembra, kada će se analizirati sve prijave, odrediti termini intervjua te u konačnici sastaviti lista uspješnih kandidata koja će biti proslijeđena u Ministarstvo sigurnosti BiH.

Direktora SIPA-e imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor. Uzimajući u obzir postojeći zastoj u formiranju državne vlasti, izvjesno je da će ime kandidata za novog direktora SIPA-e sa liste uspješnih kandidata Vijeću ministara BiH predložiti aktuelni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Među kandidatima bi, iako to još nije zvanično potvrđeno, trebao biti i aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, a na adresu Nezavisnog odbora bi trebale ili bi barem mogle stići i prijave aktuelnog direktora Policije RS-a Darka Ćuluma, zamjenika ministra unutrašnjih poslova RS-a Siniše Koštrevića, direktora Policije Brčko Distrikta Gorana Pisića, načelnika Policijske uprave Trebinje Žarka Lakete te Relje Kovača i Ranka Vukovića, službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Upravo je Vuković, prema informacijama Faktora, jedan od izglednijih kandidata za novog direktora SIPA-e, a on trenutno obnaša dužnost zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ranko Vuković

U međuvremenu se u medijima pod kontrolom SNSD-a počela širiti "panika" zbog navodnih "rupa u zakonu" koje namjerava iskoristiti još aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, a na osnovu kojih planiraju produžiti mandate direktorima većeg broja agencija, među kojima su i kadrovi SDS-a i PDP-a.

- U slučaju isticanja mandata rukovodećim službenicima, Vijeće ministara ima mogućnost da razmorti ponovnu dodjelu mandata bez javnog konkursa na osnovu pozitivne ocjene rada, a što je izričito propisano članom 34. Zakona o državnim službenicima u institicujama BiH – glasi odgovor Agencije za državnu službu BiH kojeg prenosi RTRS.

Međutim, RTRS je svjesno ili nesvjesno, a prije ovo prvo, propustio spomenuti da se mogućnost ponovne dodjele mandata ne odnosi na direktora institucija već na sekretare sa posebnim zadatkom. Direktori i njihovi zamjenici će se birati nakon provedene konkursne procedure.

Ove godine, prema zvaničnim podacima, mandati istječu i direktoru i zamjenicima direktora Agencije za statistiku BiH Velimiru Јukiću, Fadilu Fatiću i Miljanu Popoviću (9. decembar), direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordanu Miliniću (16. decembar), direktoru i zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muameru Bandiću i Željku Tepavčeviću (9. decembar), članu Odbora službe BiH za žalbe Vijeća ministara Mladenku Čavari (16. decembar), zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Seadu Hadžiću (9. decembar) i direktoru i zamjeniku direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Džemilu Hajriću i Draganu Brenji (16. decembar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.