open-navfaktor-logo
search
NSRS
SNSD predložio izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku
Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je za narednu sjednicu Narodne skupštine usvajanje izmjena Izbornog zakona RS-a, po hitnom postupku.
05.02.2020. u 14:04
get url
text

Predlažu da se u gradovima, koji imaju u svom sastavu više opština, izbor i opoziv gradonačelnika, vrši na način i po postupku koji je predviđen ovim zakonom za izbor odbornika skupštine opštine, odnosno izbor i opoziv načelnika opštine.

Gradonačelnika u gradovima, koji imaju u svom sastavu više opština, birali bi birači upisani u Centralni birački spisak općina u sastavu grada.

U obrazloženju navode da Izbornim zakonom RS-a nisu u potpunosti i na konzistentan način implementirane odgovarajuće zakonske norme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je izbor gradonačelnika grada, koji nema u svom sastavu više općina, riješen na jedan, a izbor gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više općina, na drugi način.

-S tim u vezi, opravdano je postaviti pitanje legitimiteta gradonačelnika grada sa više općina, ako je on izabran posredno, a ne direktno i na neposrednim izborima - navodi se u SNSD-ovim izmjenama Izbornog zakona RS-a.

Na isti način, kako dodaju, može se posmatrati i opoziv tako izabranog gradonačelnika pri čemu se odgovarajuće odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i RS-a utvrđene za opoziv načelnika primjenjuju samo za gradonačelnika grada koji u svom sastavu nema više općina, dok se postupak opoziva gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više općina, provodi na posredan način (glasanjem odbornika gradske skupštine).

Izmjene zakona su predložene po hitnom postupku s obzirom da je ovo izborna godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.