open-navfaktor-logo
search
Prijedlog CIK-u
SNSD predložio Vladi RS-a da iz svojih sredstava finansira lokalne izbore u ovom entitetu
SNSD je predložio Vladi RS-a da, danas ili najkasnije do ponedjeljka, predloži Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) da ovaj entitet iz svojih sredstava doznači novac za lokalne izbore na nivou RS.
12.06.2020. u 16:20
get url
text

Kazao je to danas lider ove stranke Milorad Dodik, te poručio da u Vijeću ministara BiH „ne postoji saglasnost federalnih partnera kako riješiti ovo pitanje".

- Nemam ništa protiv da Vijeće ministara BiH donese odluku o tome. Očekujem i da će se održavanje lokalnih izbora vratiti na termin predviđen zakonom, dakle u oktobru - rekao je Dodik.

On smatra da će situacija na nivou BiH biti još komplikovanija, jer postoje „izraženi problemi zbog nepostizanja dogovora oko važnih pitanja federalnih partnera, prije svega hrvatske i bošnjačke strane".

Govoreći o prijedlogu DNS-a za novog ministra uprave i lokalne samouprave, odnosno kandidaturi Senke Jujić iz Bosanske Dubice za to mjesto, Dodik je kazao da zvanično ne zna ko je njihov kandidat, ali da će ga SNSD podržati ukoliko nema određenih zakonskih prepreka.

- Nisam dobio taj prijedlog, a kada dođe, sagledat ćemo zajedno. Nema razloga da, ono što je dobar prijedlog, SNSD ne podrži - dodao je Dodik.

Poručio je da je „veoma je teška situacija u pogledu široke koalicije" u RS, zbog stalne dnevne komunikacije.

- Dosta smo umorni od svega toga. Cijenim da je ova koalicija stabilna i da nema problema od raspada ili izlaska partnera, ali niko ne može da isključi da će ostati određene potrebe, žurbe, neslaganja - kazao je Dodik.

Poručio je da se jučer, na razgovoru sa liderom DNS-a Nenad Nešićem, bavio isključivo pitanjem Prijedora, odnosno tamošnjih sukoba između opštinskih odbora ove dvije stranke.

- Općinske organizacije DNS i SNSD su iscrpile mogućnosti da koorodinišu i potrebno je da odu na izbore i provjere svoju snagu, a da nakon toga sjednemo i napravimo novi ambijent - kazao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.