open-navfaktor-logo
search
Inicijativni odbor
Socijaldemokratski pokret: U dokumentu precizirani ciljevi i ko može pristupiti
Pokretu može pristupiti bilo koje pravno lice ili osoba, uključujući poltičke organizacije, kao i organizirane političke grupacije, uz obavezu dostavljanja pisane izjave predsjedništvu Pokreta o prihvatanju osnivačkog dokumenta
09.05.2019. u 15:56
get url
text

Na sjednici Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta danas u Sarajevu razmatra se dokument o uspostavi ovog prokreta i Proglas Prokreta čiji je glavni cilj "objedinjavanje snaga socijaldemokratske provencijencije i uspostavljanje jedinstvene i snažne političke organizacije u BiH".

Kako se navodi u dokumentu, Pokret će se zalagati i boriti protiv fašizma, rasizma, segregacije, unutarnje etnoteritorijalne podjele BiH, svih oblika diskriminacije, organiziranog kriminala i sistemske korupcije, uz snažno promoviranje euroatlantskog puta BiH.

- Pokret se zalaže da svi narodi, nacionalne manjine, kao i svi građani moraju imati punu ravnopravnost, ista prava i obaveze u svakom pogledu, na cijeloj teritoriji države BiH, bez obzira na njeno unutrašnje administrativno uređenje – navodi se.

Pokretu može pristupiti bilo koje pravno lice ili osoba, uključujući poltičke organizacije, kao i organizirane političke grupacije, uz obavezu dostavljanja pisane izjave predsjedništvu Pokreta o prihvatanju osnivačkog dokumenta.

Također, kako se navodi, bilo ko može javno podržati aktivnosti i djelovanje Pokreta bez obaveze da mu pristupi.

Pokret će djelovati putem skupštine čiji će broj delegata biti određen dogovorom. Skupština će uspostaviti predsjedništvo koje će se sastojati od najmanje 15,  a najviše 25 članova, a njegov predsjedavajući ne može biti predsjednik političke organizacije koja uspostavlja Pokret. Predsjednici političkih organizacija, navodi se, obligatorno su članovi Predsjedništva.

{$galerijaFotografija}

 

Socijaldemokratski pokret 9. maja
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.