open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Socijalnu pomoć uživa 411 hiljada migranata
Oko polovine migranata primalaca socijalne pomoći u Njemačkoj 53 posto došlo je iz Azije, a među njima je najviše bilo Avganistanaca 63 hiljade, potom Iračana 43.000 i Sirijaca 23 hiljade, iz Afrike je došlo oko 96 hiljada, a iz Evrope je stiglo 83 hiljade
19.09.2019. u 21:51
get url
text

Broj migranata podnosilaca zahtjeva za azil u Njemačkoj, koji uživaju socijalnu pomoć, trenutno iznosi oko 411 hiljada ljudi, objavio je internet server njemačkog nedeljnika Focus, pozivajući se na savezni statstički zavod u Wisbadenu.

To je pad od 12 posto u odnosu na prošlu godinu i treći uzastopni pad od 2016. Najviše primalaca socijalne pomoći bilo je 2015. godine 975 hiljada, na vrhu imigracionog talasa koji je preplavio Evropu.

Oko polovine migranata - primalaca socijalne pomoći u Njemačkoj  (53 posto) došlo je iz Azije. Među njima je najviše bilo Avganistanaca 63 hiljade, potom Iračana 43.000 i Sirijaca 23 hiljade. Iz Afrike je došlo oko 96 hiljada (23 posto), a iz Evrope je stiglo 83 hiljade (20 posto).

Krajem prošle godine bilo je u Njemačkoj ukupno oko milion imigranata-izbeglica, među njima nešto više od polovine činili su Sirijci, dvije ostale najbrojnije skupine su iz Iraka i Avganistana.

Focus je objavio da oko 40 posto provjeravanih izbjeglica, prilikom postupka za odobravanje azila lažno se prijavilo kao maloljetni. To, naime, proizlazi iz dosad neobjavljene studije Instituta za sudsku medicinu na Minsterskom univerzitetu. Ovaj institut je izdao oko 600 procjena starosti podnosilaca zahtjeva za azil na traženje organa vlasti i sudova. Pomoću snimaka zgloba šake i čeljusti, kao i analiza ključne kosti može se utvrditi, s relativno malom mjerom nepreciznosti, starost osobe koja je u pitanju.

Focus napominje da prijavljivanje niže starosti od realne, ne mora uvjek biti posljedica zle namjere. Mnogo izbeglica nemaju sa sobom rodni list ni pasoš, a nisu rijetki ni oni koji ne znaju tačno kada su rođeni. Osim toga, bilo je slučajeva da su ih oni koji su im pomagali u ilegalnim prelascima granica prinudili da prijavljuju manje godina nego što ih stvarno imaju kako bi imali bolje izglede da dobiju azil i veću socijalnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.