open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Soda najbrže pere prljave prozore, a može očistiti i odvod sudopera
Za brzinsko čišćenje ogledala, prozora ili odvoda sudopera napravite domaću mješavinu od sirćeta i sode bikarbone u omjeru 2:1 te dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja
20.10.2018. u 23:00
get url
text
Pranje prozora
get url
text

Ako vas nerviraju mrlje na prozorima ili ogledalu, a zaboravili ste kupiti sredstvo za čišćenje, na brzinu pripremite domaći miks. Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u omjeru 2:1 te dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.

Ulijte mješavinu u bočicu s raspršivačem, dobro protresite i počnite pranje. Za brisanje će poslužiti novinski papir, no obavezno koristite samo kružne pokrete kako na staklu ne bi ostali tragovi. Ako su prozori ili ogledala vrlo zaprljani, očistite ih uz pomoć sode bikarbone.

Dovoljno je u pola litra mlake vode dodati tri kašičice sode bikarbone. Dobro izmiješajte kako bi se soda i voda povezale, a potom namočite krpu i njome prebrišite staklo

Ako vas muči odvod iz kojeg se šire neugodni mirisi, jednostavno naspite 1/2 šoljice sode bikarbone i prelijte je jednakom količinom alkoholnog sirćeta. Nakon što se soda zapjeni, isperite je vrelom vodom. Postupak je idealan i za sprečavanje začepljenosti odvoda.

Sprej od kadulje ili metvice za čišćenje stana Veću teglu do polovine napunite koricom nekog citrusa i svježim biljem poput bosiljka, kadulje ili metvice. Zagrijte četiri čaše alkoholnog sirćeta, ali ne toliko da provri. Uspitee ga u teglu i pustite da odstoji barem 24 sata. Što ga ostavite da duže stoji, to će jače mirisati. Premjestite u bočicu s raspršivačem, pa ovim domaćim sprejem za čišćenje različitih površina održavajte čistoću svog stana.

Limun je prirodni izbjeljivač: Skida mrlje i ubija bakterije Ako ste po odjeći ili tepihu prolili piće, mrlju možete ukloniti limunom, ali ga primjenjujte samo na svijetlim tkaninama.

Limunov sok sadrži kiselinu koja izbjeljuje odjeću, pa djeluje kao prirodni izbjeljivač. Limunovim sokom također možete ukloniti mrlje od kafe, vina ili boje.

Možete ga razrijediti s malo vode i sode bikarbone, pa nanijeti pastu na mrlju. Želite li vratiti bjelinu vešu, iscijedite pola šoljice limunovog soka i dodajte ga deterdžentu za veš prije pranja. Mrlje će nestati, a limun će ujedno dezinficirati veš i uništiti bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

Ne bacajte koricu limuna Njome možete izribati posuđe, a možete je i ostaviti u cipelama tokom noći kako biste uklonili neugodne mirise. Stari šampon ili gel odličan je za čišćenje WC školjke Da biste zahodsku školjku održali čistom, svakog dana napravite mješavinu vode i neke sapunice u omjeru 50:50.  Za to možete iskoristiti stari šampon ili gel za tuširanje. Smjesom prebrišite dasku i školjku, a ostatak istresite u WC. Ako imate mušku djecu, uvijek u blizini imajte vlažne maramice za dezinfekciju i naučite ih da obrišu WC školjku kad naprave nered da bi bila uvijek čista.

Soda bikarbona uklanja mirise s daske za rezanje Želite li dezinficirati dasku za rezanje, operite je sirćetom i nakon 10 minuta isperite vrućom vodom. Postupak će biti još efikasniji ako dasku pospete sodom bikarbonom i potom sirćetom te ostavite da djeluje od pet do 10 minuta prije nego što isperete. Soda bikarbona je i savršeni saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. 

Dječji puder vraća čvrstoću čepovima na sanitarijama Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi nakon nekoliko godina korištenja počinje propuštati vodu. Ne morate kupovati novi čep nego starome možete vratiti čvrstoću pomoću acetona i dječjeg pudera. Vaši čepovi više neće propuštati vodu budete li ih premazali acetonom i odmah nakon toga posuli dječjim puderom. Pustite ga da se osuši i nakon nekoliko minuta spreman je za korištenje. Čep neće propuštati vodu zahvaljujući boljem prijanjanju uz stjenke otvora. 

Regenerator će pomoći razvući odjeću koja se stisnula u pranju Veću posudu napunite mlakom vodom i dodajte malo dječjeg šampona ili regeneratora za kosu. Odjevni predmet, koji se u pranju smanjio, stavite u otopinu na barem deset minuta, a potom ga dobro iscijedite bez ispiranja. Na ravnu površinu položite ručnik pa u njega umotajte odjevni predmet kako bi upio suvišnu vodu. Premjestite na drugi suh ručnik i lagano razvlačite rukama i ostavite da se osuši.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.