open-navfaktor-logo
search
Sudski vještak
Šokantni navodi na suđenju Daliboru Čamberu: Sa 18 godina iz snajpera ubio čovjeka u Sarajevu
Današnje suđenje Daliboru Čamberu (47) za ubistvo Banjalučanina Duška Savanovića(24), uoči Nove godine u Trnu kod Laktaša, obilježili su šokantni navodi iz dokumentacije koju je u sudnici pročitala vještak sudske medicine iz oblasti forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović - Stojanović.
27.05.2021. u 15:02
get url
text
Dalibor Čamber

Vukadinović - Stojanović je, govoreći o profilu optuženog Čambera i razgovoru koji su imali dok je bio u pritvoru u KPZ Tunjice, pročitala iz izvještaja da joj je govorio o tome kako je "u Srbiji radio na praćenju političara i estradnih zvijezda", da je on "vojnik", te da je sa "18 godina koristio snajper i ubio čovjeka u Sarajevu, a drugog ranio". Radi se o informacijama koje su, do ovog sudskog ročišta, a koje je bilo otvoreno za javnost, bile nepoznate.

VEZANI TEKST - Pripadnik "Srbske časti" se tereti za ubistvo mladog navijača Borca: Optuženi negirao krivicu

- Mene je ova država odbacila, a znam šta sam dao za ovu državu - navela je sudski vještak, čitajući izjave optuženog.

Ona je u svom nalazu ocijenila da se radi o "osobi koja sebi daje za pravo da uzima pravdu u svoje ruke".

Također, ocijenila je da kod optuženog postoje poremećaji ličnosti ali bez dominatnog obrasca simptoma, kao i da ima narcisoidne crte ličnosti, ispoljenu impulsivnost sa agresivnim ispadima, te da je izrazito nefleksibilan u određenim situacijama, kao i da ima nizak prag tolerancije na frustracije.

Ubijeni Duško Savanović 

Na pitanje branioca optuženog, advokata Miloša Paleksića, "da li je mogao da izbjegne sukob", Vukadinović - Stojanović je odgovorila:

- Sukob se uvijek može izbjeći, ali neko ko sa sobom nosi oružje, uvijek je spreman na sve. Zamislite kad bi svaki psihopata uzeo sebi za pravo da uzima pravdu u svoje ruke - rekla je, te pojasnila da je psihopatija isto što i poremećaj ličnosti.

Ovom sudskom vještaku se obratio i optuženi Čamber, te je upitao "da li je bio svjestan i u stanju da zna šta radi nakon što je primio brojne udarce, a prethodno konzumirao alkohol, leksilijum i zoloft?".

- Bili ste u smanjenom stanju, ali ne bitno - dodala je Vukadinović - Stojanović.

Na današnjem ročištu nalaz je iznio i patolog Željko Karan koji je rekao da je uzrok smrti Savanovića masivno iskrvarenje, jer su raskidani magistralni krvni sudovi, dok je vještak Veselka Bjelaković navela da je Savanović u trenutku kritičnog događaja bio na granici srednjeg i teškog pijanstva, a optuženi Čamber sa oko 1,6 promila alkohola, u stanju srednjeg pijanstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.