So, jod i zdravlje

Solana d.d. Tuzla organizovala najveću regionalnu stručnu konferenciju za so

Objavljeno: 08.02.2019. u 11:31

Generalni zaključak Konferencije je da se značaj unosa soli na zdravlje ljudi ogleda u racionalnom konzumiranju soli i unosu dovoljne količine joda, praćen kontrolisanim procesom proizvodnje i jodiranja soli

FOTO: Solana Tuzla

Solana d.d. Tuzla u koordinaciji sa AS Holding-om i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli je 07 .02. 2019. godine uspješno realizovala Treću stručnu konferenciju sa internacionalnim učešćem pod nazivom "So, jod i zdravlje". Sponzor konferencije je "Tuzlanska so".

Svrha treće tradicionalne konferencije bila je da se potakne naučna, stručna i privredna javnost iz zemlje i regiona kako bi se ukazala važnost kontrolisanog procesa proizvodnje soli i kontrole procesa jodiranja. Predavači Internacionalne konferencije za so bili su prof. dr. Amela Semić, AS Holding,  prof. dr. Kadrija Hodžić, Ekonomski fakultet u Tuzli, dr. sc. Nevena Ivanović, Farmaceutski fakultet u Beogradu, prof. dr. Nihada Ahmetović, Medicinski fakultet u Tuzli, mr. sc. Maja Sulejmanović, Univerzitetski klinički centar Tuzla, prof. dr. Midhat Jašić, Tehnološki fakultet u Tuzli, mr. sc. Emilija Spaseska, Zada Pharmaceuticals Tuzla, dr. sc. Milka Popović, Institut za javno zdravstvo Vojvodine, prof. dr. Sabit Begić, Centar multidisciplinarnih studija Tuzla, dipl. ing. Mladen Krištofić, Kemika d.d. Zagreb, i dipl. ing. Ševal Đulović, Solana d.d. Tuzla.  

Bakir Smailagić

Direktor Solane Bakir Smailagić

Historijski pokazatelji ukazuju da je historija čovječanstva praćena historijom soli koja je bila i okosnica razvoja Tuzle, njene okoline ali i regiona. Važnost soli ogleda se u njenoj primjeni u ishrani, industriji, medicini i kao takva je jedan od najrasprostranjenijih jedinjenja. U nutritivnom smislu, so je glavni izvor Na+ i Cl- zbog čega je njen pravilan unos bitan za život i zdravlje. Jod kao esencijalni mikroelement potreban za stvaranje hormona štitne žlijezde koji kontrolišu metabolizam našeg organizma veoma je važan u prevenciji mentalne retardacije, smanjenja funkcije štitne žlijezde i gušavosti. Zbog njegovog nedostatka u organizmu potreban je dodatan unos kroz ishranu u količinama preporučenim od Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog vijeća za kontrolu poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda i UNICEF-a. U farmaciji so nalazi primjenu za izradu fizioloških rastvora, rastvora za hemodijalizu, oralnu rehidrataciju, inhalaciju, za izradu tableta i dr.

Na konferenciji "So, jod i zdravlje" izneseni su rezultati mnogih istraživanja i studija koje ukazuju da se velika važnost daje adekvatnom unosu soli i njenom kvalitetu. Nacionalni programi prevencije hroničnih bolesti prepoznaju značaj smanjenja unosa soli jednako koliko i Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na važnost unosa joda čiji se deficit smatra glavnim uzročnikom različitih bolesti sa kojima se današnja populacija susreće.

konferencija, Solana

Solana d.d. Tuzla kao društveno-odgovorna kompanija, koja osim kvaliteta soli kao fundamentalnog prehrambenog artikla, kroz niz implementiranih standarda i kontrolisanog procesa jodiranja soli vodi računa o zdravlju svojih potrošača kroz njihov direktan ili indirektan način konzumiranja.

Generalni zaključak Konferencije je da se značaj unosa soli na zdravlje ljudi ogleda u racionalnom konzumiranju soli i unosu dovoljne količine joda, praćen kontrolisanim procesom proizvodnje i jodiranja soli, saopćio je Organizacioni odbor Konferencije.

Izvor:   Marketing

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije