Utorak, 28.01.2020.

Godišnjica HZHB

Šoljić: Bez Herceg-Bosne ne bi bilo ni nezavisne BiH

Obilježavanje godišnjice takozvane Herceg-Bosne FOTO: FAKTOR

Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZHB, u izjavi za medije, govoreći o osnivanju takozvane HZHB je kazao "da nije osnovana, da bi je trebalo danas osnovati"

U organizaciji Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg–Bosne danas je u Mostaru obilježena 27. godišnjica od osnivanja takozvane HZHB. Upriličeno je polaganje vijenaca te su zapaljene svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima ispred Doma herceg Stjepana Kosače.

Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZHB, u izjavi za medije, govoreći o njenom osnivanju je kazao "da nije osnovana, da bi je trebalo danas osnovati". Kaže i da nije bilo takozvane Herceg-Bosne, da "danas ne bi bilo ni nezavisne Bosne i Hercegovine".

- Da se to kaže ljudi bi se smijali, ali to je istina. Da nije bilo Herceg-Bosne ne bi donesena odluka u Skupštini BiH o nezavisnosti, ne bi referendum prošao. To su dvije činjenice koje govore da su Hrvati i Herceg-Bosna glavni faktor bili u formiranju nezavisne BiH - naglasio je Šoljić.

Također bi Mostar, da nije bilo Hrvata, dodaje, doživio sudbinu Sarajeva koje je bilo u potpunoj blokadi, te da je pitanje kako bi u tom slučaju prošla Bosna i Hercegovina.

- Zbog toga se pitam zašto danas neko želi širiti mržnju i dijeliti narode po rangu. Prije Herceg-Bosne, Bošnjaci ili tada Muslimani, osnovali su Muslimansko vijeće i Patriotsku ligu, a Srbi - Srpsku zajednicu. Sada treba da se blate Hrvati i Herceg-Bosna. Oni koji misle da je to dobro neka to rade. Mi ćemo ovdje biti ravnopravni ili ove države neće biti. Svako ima pravo razmišljati drugačije, nemam ništa protiv, neka bude mimo nas i protiv nas. Jugoslavija to nije mogla, nije moguće ni ovdje - zaključio je Šoljić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh