SOS majka Medina Melica brine o sedmero djece: Mi smo tipična velika porodica

Objavljeno: 13.03.17 u 21:23 Autor: E. Ha.

Topli dom i tek skuhan ručak dočekuje mališane u ulici Herman Gmeiner na broju 21 u SOS Dječijem selu. Vrijedna majka Medina Melica danonoćno brine o sedmero djece i dočekuje ih pri povratku iz škole.

Prije sedam godina prijavila se na edukaciju za SOS majku, prilikom čega je morala pokazati svoja umijeća i sposobnosti, te spremnost da život posveti djeci.

I sama majka dvoje djece, bez imalo razmišljanja odlučila je svoj život posvetiti djeci kojoj je ljubav majke neophodna.

- Uvijek sam voljela djecu i kada su moja narasla, shvatila sam da želim još djece i da dam svoj doprinos njihovom odgoju. Uloga SOS majke je ista kao i svake druge majke koja ima porodicu i koja brine o djeci. Na početku sam radila kao SOS teta, obilazila sve kuće u ovom naselju, pomagala majkama da brinu o djeci i kući, kuhala, nakon čega sam dobila kuću i četvero djece o kojima sam trebala da brinem – pojašnjava Melica.

Nakon četvero djece dobila je još troje, te je ova porodica brojala sedmero djece.

- Prvo četvero su bili iz jedne biološke porodice, a novo troje također iz jedne biološke porodice, braća i sestre. Nedavno je jedna djevojčica, najstarija, prešla da živi u kući za mlade, te smo dobili bebu koja sada ima 17 mjeseci – kazala je majka Medina.

Svaki dan je uobičajen, kao i u svakoj drugoj porodici.

- Naš radni dan počinje ranijim ustajanjem, jedni idu u školu u prvu smjenu, ostali u drugu smjenu, do tada doručkujemo, djevojčice me pitaju: 'Mama, hoćeš li da ti skuhamo kafu', nakon čega ja popijem kafu, a kada ih ispratim, pišemo zadaću, pravimo ručak i sve ukrug. U slučaju bolesti idemo ljekaru, imamo vakcine, sistematske preglede, idemo u kino, kupujemo hranu i odjeću, radimo sve što radi i svaka druga porodica – navodi Medina.

Medina sa djecom provodi 24 sata u danu i šest dana u sedmici, a jedan dan je slobodna, te je mijenja teta koja brine o djeci.

- Organizirala sam se tako da nemamo nekih poteškoća, imamo svoj ritam koji se mijenja samo u slučaju ne daj Bože bolesti. Najteže nam je ukoliko se neko razboli, ne spavamo kada imaju temperaturu, kada ih boli stomačić, ali sve prođe. Ja njih nisam rodila, ali prirastu srcu kao da su moji – pojašnjava.

Kroz sve životne faze prolaze zajedno. Majkama uglavnom dolaze dok su još mali, pa se uče svim osnovnim stvarima, te ih majka priprema za život kako bi postali dobri ljudi, da bi bili samostalni.

- Čak i oni koji napuste kuću, vraćaju se da nas obiđu, budu malo kod nas, kontakt sa SOS majkom se nikada ne gubi. Bude nekada i problemčića, ali to su sitnice. Malo se posvađaju, stariji hoće da su uvijek upravu, ali nastojimo sve riješiti mirnim putem, saslušamo sve strane i nađemo kompromis – priča majka Medina.

Najsretniji su, kaže, kada su svi na okupu.

- Vikendom smo uglavnom svi u kući, neko gleda TV, neko vrijeme provodi za računarom, pospremamo sobe, kuhamo zajedno, igramo karti, Čovječe, ne ljuti se, idemo u kino, ljeti na more. Važno je da djeca rastu u ljubavi i slozi. Nastojim da razgovaram s njima, da im ukazujem da se vole i paze. Brinem se kada idu u školu, kada se vraćaju, kako se ponašaju, teško je danas odgojiti insana – pojašnjava.

Majka Medina ističe da je prezadovoljna nastavnicima i upravom Osnovne škole “Meša Selimović“ koji su prihvatili njenu djecu, te da djeca niti jednog trenutka nisu imala problema zbog toga što ne rastu u biološkoj porodici i zbog toga što im ona nije prava majka.

- Ovaj način života me ispunjava, sretna sam i zadovoljna. I kada sam slobodna taj jedan dan, ili oni mene zovu ili ja njih zovem, mi smo stalno u kontaktu. Moju mamu djeca zovu nana, moju sestru tetka, i one nam često dođu. I majke, kojih u ovom naselju ima 15, međusobno se druže, kao i djeca – kazala je Medina.

Sve su, kaže, kuće iste, ali je svaka majka kuću uredila po svom tabijatu, od namještaja i dodataka.

- Zajedno sa djecom sam kupovala ćilime, posteljine, neko hoće sa cvjetićima, neko sa Barbikama i Spidermanom. Sve praznike slavimo zajedno, idemo na izlete, mi smo jedna tipična velika porodica – zaključuje Medina Melica.