Soylu: Turske snage spriječile 153 teroristička napada PKK u proteklih pola godine

Objavljeno: 19.03.17 u 14:47

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu izjavio je kako su turske oružane snage u proteklih šest mjeseci izvele ukupno 11.738 operacija protivterorističke organizacije PKK, javlja Anadolu Agency.

Tokom ceremonije dodjele diploma svršenicima policijske akademije u Karamanu, ministar Soylu je istakao hrabrost i predanost pripadnika turskih snaga sigurnosti u borbi protiv terorizma.

- U proteklih šest mjeseci su spriječena 153 velika incidenta, uhvaćena su četiri bombaša samoubice i 21 osumnjičenik tokom priprema za izvođenje terorističko napada. Zaplijenjeno je i 22 vozila napunjenih eksplozivom - kazao je turski ministar Soylu.

Osvrnuvši se i na operacije protiv terorista PKK u ključnim distriktima u Diyarbakiru i Mardina, Soylu je kazao da je u na tom području uništeno najmanje 800 terorističkih skloništa.

- U toku su i opsežne mjere kontrole saobraćaja kako bi se smanjio prostor za djelovanje terorista i njihovih pristalica. Ove godine su snage sigurnosti izvršile kontrolu 7,72 miliona vozila i pokrenuti su pravni postupci u 92.519 slučajeva - kazao je Soylu.

Separatistička organizacije PKK-a se nalazi na listama terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i EU. Pored Turske, PKK djeluje i na sjeveru Iraka i Sirije, gdje djeluje PKK-ov ogranak PYD/YPG.

Riječ je o organizaciji koja duže od tri decenije provodi vojnu kampanju protiv Turske, a tu kampanju je intenzivirala u julu 2015. godine.