open-navfaktor-logo
search
Dan Armije RBiH
Špago: Borci naše slavne Armije su svojom hrabrošću i požrtvovanošću zadivili cijeli svijet
Prošlo je 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.
15.04.2020. u 08:28
get url
text

Ovaj dan, jedan od najvažnijih u historiji naše zemlje, ove godine se nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije, ne može obilježiti na način kako to zaslužuju borci koji su bili u njenim redovima.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i ratni komandant Šerif Špago prisjetio se jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, dan kada je i zvanično formirana Armija RBiH i otpočela svoj pobjednički put u odbrani Bosne i Hercegovine.

- Borci naše slavne Armije su svojom hrabrošću i požrtvovnošću zadivili cijeli svijet i dokazali da ljubav prema domovini i njenim građanima može pobijediti daleko naoružanije i opremljenije agresore, te da se i u neravnopravnoj borbi mogu izvršiti i najteži zadaci, časno i poštujući sve moralne kodekse. Mi u Hercegovini, kao pripadnici jedinica 4. Korpusa Armije RBiH moramo biti posebno ponosni na sve ono što smo uradili u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, spriječivši zlokobne planove o podjeli jedine nam domovine Bosne i Hercegovine - istaknuo je Špago.

Nažalost, cijena slobodne, cjelovite i međunarodno priznate države je skupo plaćena.

- Stotine hiljada pobijenih građana, desetine hiljada šehida i poginulih boraca, desetke hiljada boraca- RVI koji su dali dijelove svoga tijela za mir i slobodu... To ne smijemo nikad zaboraviti, moramo osigurati da Bosna i Hercegovina svojim građanima omogući sve uvjete za normalan život i rad. U to ime svim porodicama šehida i poginulih boraca, svim patriotima Bosne i Hercegovine čestitam 28. godišnjicu formiranja Armije RBiH - poručio je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.