open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Španija bolja od odbojkašica BiH
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo s maksimalnih 3:0 na gostovanju kod Španije.
22.08.2018. u 21:43
get url
text

Iako su odlično igrale u prvom setu, izabranice selektora Gorana Nešića nisu uspjele iskoristiti četiri set lopte, dok su Špankinje slavile sa 34:32, i to tek poslije šeste set lopte.

BiH je većinu prvog seta jurila rezultatsku prednost domaće selekcije, ali na kraju je nedostajalo koncentracije da bi set, koji će se kasnije ispostaviti kao ključan, riješila u svoju korist.

Sudeći na osnovu igre sa samog početka drugog seta, činilo se kao da gubitak prvog set i nije pretjerano utjecao na naše igračice. Ipak, poslije vodstva BiH sa 4:2, uslijedila je serija od pet poena domaćih igračica. Od tog trenutka španske odbojkašice su držale sigurno vodstvo. Tek sredinom drugog seta naše reprezentativke uspjele su se serijom od tri vezana poena približiti na 14:12, ali za nešto više nisu imale snage.

U tim trenucima selektor Nešića napravio je promjenu na poziciji tehničara, a umjesto Ajle Hadžić na teren je poslao 18-godišnju Milenu Božić. Ipak, ni izmjena na poziciji organizatora igre nije dala poseban rezultat, pa je Španija do vodstva od 2:0 stigla poslije pobjede u drugom setu rezultatom 25:19.

Bh. odbojkašice tokom cijelog meča nisu imale rješenja za kapitena španske selekcije Heliu Gonzalez.

U posljednjem setu, selektor našeg nacionalnog tima kao da je odlučio ponajbolje igračice odmoriti za utakmicu 4. kola. Malo je promiješao "karte", no dobitnu kombinaciju nije pronašao. Treći set je s uvjerljivih 25:12 pripao domaćoj selekciji, koja je tako upisala drugu pobjedu u ovim kvalifikacijama, nakon što je u prošlom kolu od Rumunije poražena s 3:0, i to pred domaćom publikom.

Helia Gonzalez danas je osvojila 23 poena za Španiju. Collar Milagros, koja je danas igrala na poziciji korektora, iako je inače srednji bloker, donijela je 16 poena svojoj selekciji.

O igri naše selekcije moža najbolje i govori podatak da niko nije pretjerano odskakao. Anđela Radišković osvojila je devet poena, a Iman Isanović jedan poen manje.

Uprkos porazu, bh. odbojkašice pokazale su, pogotovo u prvom setu, da mogu parirati Španiji. Naša selekcija zadržala je šanse za plasman na EP, pogotovo zbog činjenice da s direktnim rivalima, Španijom i Rumunijom, igra još dva meča, oba na domaćem terenu.

Naredni je na programu već 26. augusta, kada ćemo u Lukavcu ugostiti upravo Španiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.