navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zimski jelovnici

Specijalitet za gurmane: Teleći rolat punjen gljivama, prasom i špinatom

Izaberite komad teletine po želji, ali preporuka je da koristite prsa, koja se izuzetnom lakoćom "sljubiti" s povrćem

Objavljeno: 28.12.2019. u 10:47
get url
text

Potrebno je: kilogram teletine, 250 g gljiva, 100 g prase, 460 g špinata, četiri jaja, 20 g maslaca, začini (so, biber).

Postupak pripreme:

Izaberite komad teletine po želji, ali preporuka je da koristite prsa, koja se izuzetnom lakoćom "sljubiti" s povrćem.

Teletinu očistite od masnoće, omekšajte je čekićem za meso, začinite i pustite da odstoji dok pripremate punjenje. Na malo ulja dinstajte povrće na laganoj vatri. Smjesi potom dodajte četiri jaja i umiješajte ih u smjesu, ali pripazite da ih previše ne dinstajte, najduže minutu.

Preko teletine postavite tanji sloj povrća, ostavljajući rubove prazne kako ne bi počeli curiti prilikom rolanja. Zarolano meso s povrćem povežite kuhinjskim koncem, premažite maslacem i položite u pleh također, premazan maslacem.

Pecite na 190 stepeni Celzijusa 45 minuta, a zadnjih 15 minuta možete povisiti temperaturu na 200 stepeni kako bi rolat dobio rumenu boju.