open-navfaktor-logo
search
Objavili detalje
Specijalno tužilaštvo u Hagu: Optužnica protiv Thacija i Veselija za skoro 100 ubistava
Specijalni odjel tužilaštva u Hagu objavio je da je, prije dva mjeseca, podigao optužnicu protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.
24.06.2020. u 18:52
get url
text

Ova objava dolazi u vrijeme kada Thaci i Veseli pokušavaju da podrivaju zakon kojim je uspostavljen Specijalni sud za Kosovo, piše europeanwesternbalkans.com.

Specijalni odjel tužilaštva podnio je 24. aprila optužnicu s deset tačaka Specijalnom sudu za Kosovo, s optužnicom za Tahcija, Veselija i drugih za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, prinudni nestanak, progone i mučenje. Optužnica novodi sa su Thaci i Veseli odgovorni za ubistvo skoro 100 ljudi. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine žrtava čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Specijalno tužilaštvo je smatralo neophodnim da javno saopći detalje optužnice zbog pokušaja Thacija i Veselija da podrivaju rad Specijalnog suda za Kosovo koji djeluje u Hagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.