open-navfaktor-logo
search
GP Rača
Špediteri obustavljaju rad, protive se namjeri UIOBIH da izmjesti terminal
Kako ističu iz špediterskih kuća, koje su najavile protest, saobraćaj na ovom graničnom prijelazu odvijat će se neometano
08.08.2019. u 08:37
get url
text

Špediteri će danas prekinuti rad na graničnom prijelazu Rača, a razlog je namjera Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiG da izsmjesti carinski terminal sa ove lokacije.

Kako ističu iz špediterskih kuća, koje su najavile protest, saobraćaj na ovom graničnom prijelazu odvijat će se neometano.

U pismu koje je upućeno i UIO BiH, Vladi RS-a i resornom ministarstvu, Vijeću ministara u tehničkom mandatu i ombudsmanu za ljudska prava, špediteri poručuju da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka sa čelnicima UIO zbog njihovih godišnjih odmora.

Nezadovoljni podsjećaju da je UIO u vrijeme godišnjih odmora, prije samo tri dana, otvarala ponude za namjeravano izmještanje carinskog terminala sa Rače.

Protest špeditera i ovaj put će podržati i Udruženje prevoznika RS-a, rekao je Srni, predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

On kaže da će nakon jednosatnog upozorenja od 5. augusta obustava rada danas trajati 24 sata, a, ako ne bude sastanka i dogovora sa odgovornim u UIO i nadležnim institucijama na nivou BiH, mogla bi biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

- Suluda ideja UIO štetna je za BiH, privrednike, prevoznike i špeditere na Rači – kazao je Grbić.

Grbić ističe da će obustava rada špeditera izazvati stvaranje kolone kamiona i, vjerovatno, kolaps na mostu na Rači.

Podsjetio da su prevoznici i špediteri nezadovoljni zbog namjere UIO da izmjesti carinski terminal na Rači i umjesto toga zatražili njihov domaćinski odnos prema Rači, gdje UIO godišnje ubire prihod od tri miliona KM.

Kako je rečeno Srni, UIO organizovat će sastanak sa predstavnicima špediterske kompanije locirane u carinskoj ispostavi Bijeljina nakon povratka odgovornih sa godišnjih odmora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.