Kao u Ratovima zvijezda

Spektakularni treninzi u kanjonu: Avionom između stijena i tik iznad zemlje

Objavljeno: 06.01.2019. u 22:26

Preleti borbenih zrakoplova raznih vrsta ondje nisu nikakva novost, a povremeno se u kanjonu okupe i entuzijasti koji vole izbliza promatrati spektakl prolaska aviona na tek nekoliko desetaka metara iznad tla

FOTO: SCREENSHOT

Kanjon Rainbow nalazi se u kalifornijskom nacionalnom parku Death Walley, tačnije uz njegov zapadni rub (sjeverno od Los Angelesa i zapadno od Las Vegasa). Dug je nešto manje od devet kilometara a stijene koje ga okružuju visoke su do 300 metara. U javnosti je poznat i kao "Star Wars kanjon", te pod nadimkom "Jedi Transition" jer mnoge podsjeća na predjele prikazane upravo u filmovima iz serijala Ratovi zvijezda.

Osim što je atraktivan sam po sebi, ovaj kanjon često služi i pilotima za obuku i treniranje brišućih letova na zahtjevnim terenima, kao i za manevriranje u uskim prostorima u slučajevima kada treba izbjegavati neprijateljske radare. Preleti borbenih zrakoplova raznih vrsta ondje nisu nikakva novost, a povremeno se u kanjonu okupe i entuzijasti koji vole izbliza promatrati spektakl prolaska aviona na tek nekoliko desetaka metara iznad tla.

Jedan od njih, YouTuber Spencer Hughes koji se inače bavi snimanjem aviona i vlakova, složio je svježu kompilaciju prolaska nekoliko vojnih zrakoplova kroz "Star Wars kanjon" tokom decembra prošle godine.

Našli su se tu AV-8B Harrier II (prethodnik modela F-35B), F/A-18C Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, F-15, pa čak i – sasvim neuobičajeno – kanadski transportni zrakoplov CC-130 (varijanta C-130J Herculesa). Hughes je od svega napravio zabavan i atraktivan (4K) video koji će se svidjeti svim ljubiteljima avijacije, vojne tehnologije, a možda i Ratova zvijezda.

Izvor:   Bug.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije